Крстић: Велики сам оптимиста по питању економских мера Владе

Министар финансија Лазар Крстић уверен је да не постоји опција да не успеју мере Владе, а којима покушава да се уштеди 1,5 милијарди евра у неколико наредних година.

У интервјуу за загребачки „Јутарњи лист“ Крстић је рекао да је знао да је стање у Србији тешко.

„Али мој је утисак да се све ово десило две недеље касније, Србија би била у огромном проблему. Затворила би нам се спољна тржишта капитала и кад не бисмо реаговали, морали бисмо рећи да идемо у провалију. Због тога не постоји опција да мере не успеју“, рекао је Крстић.

„Трудили смо се да то у комбинацији буде најправичније могуће, да мере буду за све области које су структурни проблеми у тренутној економији. За промену, мислили смо да је добро да у јавност изађемо с нечим што не звучи политички прихватљиво, већ је реално стање ствари. Наравно да не мислим да је плата од 525 евра велика, чак не мислим ни да је довољна, али то једноставно јесте једна и по просечна плата у Србији. Трудили смо се овим мерама да идемо према ономе што јесу проблеми, укупна количина масе плата, а да заштитимо најугроженије, оне којима је сад најтеже“, навео је Крстић.

Упитан да ли мисли да ће предузетим мерама успети да оствари оно што је замишљено – уштеду од 100 до 150 милиона евра, Крстић је рекао да се ради на трогодишњем или четворогодишњем плану.

„Циљ није само дефицит у 2014, већ стабилизација и промена путање јавног дуга Србије у 2016. или 2017. години. Премда тиме добијамо премију из угла гледања страних инвеститора и уопте кредибилности земље, морамо водити рачуна какве ће то ефекте имати на економију“, навео је Крстић.

Он додаје да притом мере морају бити и социјално одговорне.

„С тим у вези, трогодишњим програмом поставили смо врло амбициозне циљеве и за 2014. Шест области о којима говоримо заправо први пут гађају проблеме у српским финансијама и привреди на недемагошки начин“, истиче министар.

На констатацију да од шест представљених само су две мере, а остале четири „жеље“, Крстић каже:

„Најтежи део биће укидање субвенција зато што је то мењање начина на који функционише, не само српска економија, него свест грађана Србије. То је репозиционирање с ослањања на државу на ослањање на самог себе. Профит ће заменити различите везе, контакте, политичке уступке као досадашње критеријуме где иде државни новац. То је врло конкретна мера, иако на сам дефицит нема ефект колики има, рецимо, повећање ПДВ-а“.

Најавио је да ће досадашња пракса давања субвенција испод црте бити заустављена јер је због тога толико брзо растао јавни дуг.

То је, додао је, врло тешка мера која следи већ наредне године.

„Укинућемо и члан 37 Закона о буџету Србије који омогућава давање гаранција без потврде Скупштине и давање гаранција губиташима. Наравно, то све нећемо сасећи истог часа и неодговорно, али током 2014. са том се праксом мора престати“, објашњава Крстић.