Крстић: У Влади постоји сагласност око економских мера

“ Око мера у Влади постоји сагласност и ми смо узели у обзир колико може поскупети потрошачка корпа”, изјавио је министар финансија Лазар Крстић, гостујући у емисији Кажипрст на телевизији Б92.

Крстић тврди да неће бити изузетака када је реч о смањењу плата у јавном сектору, а које се односи на зараде изнад 60.000 динара. „Неће бити изузетака, било ко а то тражи“ , каже Крстић.

Он је објаснио да у јавном сектору према постојећим подацима ради око 670.000 људи, али да коначан број може бити већи од 700.000, јер неке институције тек треба да поднесу извештаје о броју запослених.

Крстић каже
да ће државни приходи ове године бити за 20 милијарди динара мањи од предвиђених и да ће бити неопходно донети ребаланс буџета, ако се тај новац не уштеди.

„Предузели смо мере, ограничили дискреционе трошкове у свим министарствима и покушавамо да уштедимо. Ако не будемо успешни у томе, бицхемо суочени с тим да по закону радимо ребаланс“, рекао је Крстић.

Министар
је најавио да ће у новембру, заједно са Законом о буџету за 2014. годину, бити усвојене и измене више закона који би требало да омогуће боље функционисање привреде и јавне управе.

Он је најавио повећање пореза на додату вредност
са осам на 20 одсто за хотелске услуге и ИТ опрему, и истакао да се листа ставки које могу да остану у нижој пореској стопи усклађује са ЕУ.

Министар је закључио да, ако Србија успе да промени мит да Србија тавори у месту, имаће прилика колико никада није до сада.