Крстић: „У јавном сектору ради 781.000 људи, за буџет је такво стање неодрживо“

„У јавном сектору је запослено 781.000 људи. За буџет је такво стање неодрживо, не само због тога што је јавни сектор прегломазан за економију какву имамо, већ и због тога што су ту плате знатно веће него у приватном сектору“, рекао је Крстић за Бету.

Министар је објаснио да по подацима регистра запослених у јавном сектору, који нису коначни, на неодређено време је запослено 645.000 људи, на одређено време 73.000, по уговору 55.000, а преко задруга 8.000 људи.

Министар је најавио да ће новооснована владина комисија разматратити 119 захтева, мимо интерних конкурса, за нова запошљавања у државној служби.

„У последња четири месеца јавни сектор у Србији просечно се месечно увећавао за 1.800 радних места, јер је 3.200 људи одлазило а 5.000 се запошљавало, највише у новембру и децембру“, рекао је Крстић.

Он је подсетио да је законом ограничено запошљавање у јавном сектору у 2014. и 2015. години и да је Влада Србије основала комисију која одлучује о захтевима за запошљавање нових људи. Ограничено је отварање једног радног места у јавном сектору на пет угашених, изузимајући посебне ситуације.

„Та мера није била популарна али је неопходна, јер је јавни сектор у Србији већи него у земљама у окружењу“, казао је Крстић.

„Постоји простор да се 300 људи месечно запосли у јавном сектору, јер се истовремено дешава и природни одлив из тог сектора. Предлог је да се у свим службама, пре него се донесе одлука о новом запошљавању, види да ли се то место може попунити прерасподелом људи, јер буџет не може да издржи даљи раст тог сектора“, рекао је министар.

До јула ове године ће, како је најавио, бити уведени платни разреди за запослене у јавном сектору, како би људи који раде исте послове, без озбира у ком сектору, били једнако плаћени.

„Новина ће бити и то што ће они који имају боље резултате на послу бити боље и награђени и напредоваће у служби. То значи да ће људи на одговорним местима бити боље плаћени него сада, а министри неће имати плату од 90.000 динара“, рекао је Крстић.

„Тиме ће се спречити да квалитетни људи напуштају државну службу јер у
приватном сектору могу више да зараде“, додао је министар.