Крстић: Србија ће постати позитивна прича

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да је подршка на коју су владине мере наишле у Светској банци, ММФ-у, па и Стејт департменту, доказ кредибилитета политике владе у Београду и изразио уверење да ће Србија постати позитивна прича, каквих у Европи нема много.

Крстић је, сумирајући досадашње резултате учешћа на редовном годишњем заседању Светске банке и Међународног монетарног фонда у Вашингтону, рекао да су то била „три јако добра дана за Србију“.

Према његовим речима, једнако значајни били су и разговори са високим званичницима Стејт департмента.

„Настављамо разговоре са ММФ-ом и то је процес који траје, није нешто што се ломи преко колена. Ми сада покушавамо да усагласимо на техничком нивоу све претпоставке“, рекао је министар.

Он је истакао да је добијена позитивна оцена за програм Владе Србије, који „није лак, али је одговоран, и има за циљ да ствари постави на своје место“.

Према његовим речима, владине мере се не односе само на фискалну консолидацију, већ су „две и по од шест мера“ усмерене на стимулацију раста.

„Ту мислим на побољшање пословног амбијента и повољне кредите, као последицу добрих билатералних односа, као што је пример са Абу Дабијем. Такође, самим реструктурирањем јавних предузећа отвориће се простор за конкурентност у неким областима“, нагласио је Крстић.

Крстић је оценио да је за Србију сада главно питање економске предвидљивости и средњорочног планирања, за успех код страних и домаћих инвеститора.

„Сад смо први пут изашли са сликом која није само за сутра, већ са циљем који би могао да се оствари у наредне три до четири године. Верујем да ћемо постати позитивна прича, којих у Европи нема пуно и да ће то бити позитивна ствар за нашу привреду“, нагласио је министар.

Током боравка српске делегације у Вашингтону, конференцију за новинаре је одржала и директорка Светске банке за Западни Балкан Елена Голдсин, која је рекла да је „веома охрабрена посвећеношћу коју је Влада Србије показала у последњих месец дана уласком у реформу јавног сектора“.

Она је истакла да се на Западном Балкану од следеће године очекује умерени опоравак, и да су те прогнозе сличне европским прогнозама за наредне три године.

ИЗВОР ТАНЈУГ