Крстић: Солидарни порез од 1. јула неће се примењивати

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да се солидарни порез од 1. јула неће примењивати и да ће пакет закона бити у Скупштини Србије у мају и јуну, од којих се један односи и на ребаланс буџета.

Говорећи о смањењу плата у јавном сектору за 10 одсто, Крстић је најавио да је, такође, од 1. јула планирано умањење основица за тај проценат при чему ће минимална зарада остати заштићена.

Крстић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, најавио да је циљ смањење трошкова и буџетског дефицита ради фискалне консолидације и да се у наредних шест месеци покуша да се „рупа у буџету затвори на начин који неће ударати директно на грађане“.

Министар финансија је најавио да је циљ увођење правичних платних разреда у читав систем јавне управе, што би требало да се спроведе до краја године, „како би се знало ко колико прима за коју врсту посла“.

„Уштеда на платама ће бити око 20 милијарди“, најавио је Крстић.

Крстић је најавио да су циљеви борба против сиве економије, увођења реда у јавна предузећа, ребаланс буџета и да ће крајем године по први пут имати програмски буџет како би била остварена контрола над новцем.

Према његовим речима, уколико би се успело у томе ове године, онда би већ наредне године, када је реч о буџетском дефициту, планирана цифра била остварена.

Говорећи о кредиту из Уједињених Арапских Емирата, Крстић је истакао да је тај уговор потписан и да верује да ће бити ратификован у Скупштини већ у наредних неколико недеља.

Крстић је објаснио да је реч о новцу који се користи да се покрије буџетска рупа и да је тај кредит јасан знак поверења у ову владу.

На питање о продаји „Телекома“, Крстић је одговорио да је влада послала јасну поруку, да држава није добар власник за то предузеће, да ће цена зависити од интересовања и да ће тендер бити транспарентан.

Крстић је рекао да постоји огромно интересовање за „Телеком“, да се нада да ће цена бити задовољавајућа и да је циљ да се у току 2015. године оствари најбоља могућа цена.

Министар финансија је додао да верује да ће одлично функционисати његова сарадња са министром привреде Душаном Вујовићем и са министарком за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички.

ИЗВОР ТАНЈУГ