Крстић: Следеће године уштеда 600 до 800 милиона евра

Спровођењем нових економских мера у 2014. години очекују се уштеде од 600 до 800 милиона евра, рекао је данас Министар финансија Лазар Крстић.

„Следећа година је ударна. Имаћемо фискалну консолидацију око 1,5 до два одсто, што је од 600 до 800 милиона долара“, рекао је министар гостујући на
телевизији
Пинк.

Он је додао да је за комплетну стабилизацију Србије било потребно 1,5 милијарди евра. Крстић је нагласио да ће држава морати да настави да се задужује и да ће настојати да узима повољне кредите у наредне две године, а да је план да се од 2016. и 2017. заустави раст јавног дуга.

Министар је рекао да до сада није било кровне контроле јавног дуга, а да ће Влада од сада узимати кредите које
ће искористити за инфраструктурне пројекте.
Он је најавио да ће ове и следеће недеље бити размотрено који кредити могу бити приуштени у наредне две до три године.

Крстић је је казао да ће се следеће године почети са строжим мерама наплате пореза и сузбијања сиве економије.

„Када будемо имали јединствен регистар издавања фискалних рачуна нећете моћи да издате рачун, а да то не прође кроз систем Пореске управе“, објаснио је Крстић.

Он је поновио да су еконосмке мере које је јуче представио биле нужне и да се „није имало много избора“. Казао је и да ће мере погодити све грађане и додао да је граница за смањење плата у јавном скетору могла да буде и нижа од 60.000 динара.

„Ишли смо на минимум, јер ми овим мерама покушавамо себи да купимо времена. Верујте, ситуација је толико лоша. Оне су неопходне како би на што бољи начин спровели реформе,“ казао је Крстић.

Министар је истакао да је битно да у 2014. буде обављена реформа јавног сектора која ће у државној администрацији бити у великом делу завршена.

Крстић је додао да би био би успех уколико би у 2014. години у великом делу било завршено реструктурирање јавних предузећа, подсетивши на листу од око 150 предузећа.

Он је додао да постоји гро предузећа која су у формалном процесу реструктурирања, али да има и неколико великих система и да је потребно наћи инвеститоре и начин да се покрену та предузећа и да остану носиоци привреде у неком можда измењеном облику или мањим делокругом послоања.

Крстић је навео да ће бољој економској ситуацији у земљи допринети и бесповратна средства из предприступних фондова Европске уније, на које је Србија стекла право.

Крстић је рекао да ће Србија у наредних седам година моћи да користи 250 милиона евра из тих фондова и да се мора успоставити јасан план за улагање тог новца.

Према његовим речима, буџет за 2015. годину ће бити програмски.
Министар је навео да се настоји да се направи буџет који ће бити реалан, да 2014. неће бити лака, а да ће у 2015. и 2016. години бити покренута привреда и веће запошљавање.

Бета,Танјуг