Крстић: Резултати већ идуће године, приоритет буџет

Министар финансија Лазар Крстић, гостујући у емијсији телевизије Б92 “Утисак недеље”, изјавио је да очекује да планиране економске мере дају резултате већ у следећој години и да ће приоритет у раду бити буџет за наредну годину. Он је истакао и да очекује раст запошљавања након што се спроведу реформе.

Министар је указао на то да се мора променити начин субвенционисања јавних предузећа и да ће са регистром запослених да се утврди ко колико ради и колике плате прима у државној управи.

Према његовим речима, јавна предузећа „не смеју да буду инструмент социјалних давања“.

„Не могу да се користе субвенције за црне џипове и црне аудије, којима ће се возити директори предузећа која не послују профитабилно.То су ствари које морамо да сечемо и то одмах, брзо, већ ове године, а нарочито 2014. године „, рекао је Крстић.

“Мора да се направ предлог буџета за наредну годину и да се испланира стратегија за неколико година. Ове године морамо да спроведемо ребаланс који је донет у другом кварталу, а уз све то морамо да ставимо нашу привреду на ноге, а наша привреда је 60 посто јавна и ми то морамо да доведемо у ред“, рекао је Крстић.

Он је навео да је једна од кључних мера које треба предузети смањење пореза на рад, што би стимулисало привреднике да запошљавају.

„Паралелно са тим треба да брзо доведемо буџет у ред и морамо да смањујемо дефицит“, указао је министар финансија.

Крстић је рекао да се размишља о прогресивнијем систему опорезивања, да они на дну лествице живе боље, а да они на врху буду више оптерећени.

Министар очекује и да Србија ускоро привуче инвеститоре.

„Разговарамо са страним кредиторима и инвеститорима, очекујем да ћемо добити повољне кредите“, казао је Крстић и нагласио да ће се смањити сви трошкови који су непотребни, али да ПДВ неће повећавати.

Министар је рекао да озбиљним реформама приступа на озбиљан начин.

„Ја се надам да ће почетком следеће годин људи живети боље“, рекао је Крстић.

Извор Танјуг