Крстић: Ред у финансијама важан за придруживање ЕУ

Министар финансија Лазар Крстић каже да очекује да Србија буде агресивнија, способнија и паметнија у процесу реформи, а тиме и у процесу придруживања, него што су то биле неке друге земље, јер, како је констатовао, „често смо у ситуацији само да узимамо и копирамо решења“.

„Сада треба да будемо кројачи своје судбине и политике, а то ће се у највећем броју случајева подударити са тековинама ЕУ“, рекао је Крстић на панелу Института за јавну политику „Преговори као приоритет – Приоритети у преговорима“. Он је истакао да ће Србији у том процесу бити неопходни владавина права, односно увођење ефикасности у тај систем, затим храброст и дисциплина како би се финансије довеле у ред и, коначно, повратак вере у младе људе и будућност, привреду и државу.

„Потребно је да доведемо квалитетне кадрове који се сада налазе у приватном сектору или их је прогутала јавна управа. Потребно је да их мотивишемо“, рекао је Крстић додајући да на свом примеру може да каже да нема никакве сумње „да је такав моменат дошао“.

На констатацију шефице преговарачког тима Тање Мишчевић да реформе подразумевају и значајна финансијска средства, Крстић је одговорио да ће Србија имати сопственог новца за реформе, али да ће имати и помоћ ЕУ.

„Трошкова ће бити, али ће бити новца и за то“, рекао је Крстић.

Према његовој оцени, улога министарства финансија у преговарачком процесу је велика – ово министарство је задужено за пет области, а са Народном банком Србије сарађује у још две области, док су чланови министарства у свим радним групама за сва поглавља, између осталог и да би се знало како ће се трошити новац.

„ЕУ је схватила да је финансијска дисциплина готово у истом рангу као владавина права. На то ће се веома гледати, а ми ту имамо доста проблема“, рекао је Крстић, закључивши да је за Унију изузетно важно наменско трошење новца.

На панелу су учествовали и министар правде Никола Селаковић и чланови Програмског одбора Института за јавну политику.

Извор: Танјуг