Крстић: Почаствован сам што ми је пружена шанса да нешто урадим за своју земљу

Министар финансија Лазар Крстић у интервјуу Информеру открива о чему је маштао као дете, зашто је одлучио да се врати у Србију и како замишља један идеалан слободан дан.

Како сте се осећали када сте добили позив Првог потпредседника Владе Александра Вучића да преузмете место министра финансија?

То је било неочекивано. Јесмо разговарали како бих могао да помогнем својој земљи искуством и знањем. Али нисам веровао да ће неко бити спреман на такав отклон од политичке праксе, да на такво место постави некога ко нема везе са неком политичком партијом, ко никоме ништа не дугује и ко је само стручњак. Био сам почаствован указаном приликом, али ме је обузела и велика зебња, помешана са жељом да учиним нешто добро.

Када се неко из Америке врати у Србију, па макар добио и функцију министра, да ли је то патриотизам, наивност или необавештеност?

Повратак је релативан појам. Већина то доживљава као бинарну функцију, или сте тамо или сте овде. Са овим годинама и искуством ја на то не гледам тако. Имам пријатеље у Њујорку, али сам их задржао и у Нишу. Такође, имам много пријатеља широм Европе, рекао бих браће ис сестара по амбицијама и успешности, тако да сам, захваљујући свом послу, био на свим странама.

Чиме сте желели да се бавите као дечак, о чему сте маштали?

Почетком основне школе желео сам да се бавим математиком, да будем научник, а при крају, паралелно са првим заљубљивањима, хтео сам да постанем писац. У средњој школи заинтересовале су ме и друштвене науке, најпре социлогија и филозофија. Све је то оставило трага на мени тако да, када сам уписивао факултет, мислио сам да ћу бити професор математике. Међутим, онда ме је понео друштвени ангажман, прво кроз бизнис, а сад и кроз политику.

Како изгледа ваш идеалан слободан дан? Где вас можемо видети у Београду кад нисте у Влади?

Негде далеко од телефона и медија. Излазим ретко, јер, када се бавите овим послом, не пријају вам изласци превише. Углавом одем са пријатељиам на вечеру или неки културни догађај.