Крстић: Оштрија борба против сиве економије

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да очекује да ће измене и допуне Закона о пореском поступку и пореској администрацији бити у усвојене у парламенту у наредних неколико недеља, што ће помоћи у сузбијању сиве економије и повећати приходе у буџету.

“Закон предвиђа ригидне мере за оне који се баве нелегалним прометом дувана, али и за оне регистроване који у промет стављају цигарете без маркица”, рекао је Крстић на традиционалном самиту министара финансија и гувернера у Бечићима.

Он је подсетио да су код нас већ усвојене измене закона о дувану које спречавају промет илегалне трговине.

Како је рекао, ускоро очекује прве конкретне потезе у борби против илегалног промета дувана, и додао да сматра да канали нису непознати.

Министар је указао да, када се говори о смањењу дефицита буџета за око 1,5 милијарди евра, само 500 до 700 милиона може да се смањи сузбијањем промета илегалног дувана.

“Ако ме питате колико одмах можемо да уштедимо, рећи ћу вам сигурно око 150 до 200 милиона. Толико је реално у наредних 12 месеци”, поручује Крстић и додаје да сузбијање сиве економије може да помогне да се смањи обухват на расходној страни буџета “тамо где је болније”.