Крстић: Нови закон о осигурању у Скупштини до средине 2014

„Израда новог закона о осигурању у заврсној је фази и пред посланицима ће се наћи у првој половини наредне године”, рекао је министар финансија Лазар Крстић током начелне скупштинске расправе о Предлог измена и допуна Закона о осигурању, који се разматра по хитном поступку. Он је објаснио да је нови закон требало да буде усвојен у овој години, али да је то одложено због продужених консултација са представницима осигуравајућих кућа.

Одбор Скупштине Србије за финансије усвојио је данас, пре почетка скупштинске расправе, Предлог закона о изменама и допунама Закона о осигурању којим се раздвајање послова животних и неживотних осигурања у осигуравајућим кућама одлаже за крај наредне године.

Измене Закона о осигурању доносе продужење рока у коме су осигуравајућа друштва у обавези да раздвоје послове животног и неживотног осигурања, али и либерализацију тржишта када је реч о осигурању од елементарних непогода.

Министар је на скупштинском одбору за финансије објаснио да је била намера да се нови закон донесе у овој години, али да је његово доношење померено за наредну годину због продужених консултација са чиниоцима на тржишту – осигуравајућим кућама и јавној расправи.

Како је прецизирао, изменама закона предвиђено је усклађивање са обавезом коју је Србија преузела укључењем у пројекат Светске банке о омогућавању реосигурања од елементарних непогода и катастрофалних ризика, што укључује поплаве, сушу, земљотрес.

“Први члан измена закона односи се на либерализација тржиста осигурнаја за осигурање имовине од елементраних непогода, што је у складу са свим што смо преговараили у вези са приступом Светској трговинској органзиацији”, објаснио је Крстић.

Иако је првобитно било предвиђено да измене ступе на снагу осмог дана од објављивања у “Службеном гласнику”, планирано је да се амандманом дефинише да он ступи на снагу даном објављивања у “Гласнику” како би могао на време да се примени.

ИЗВОР ТАНЈУГ