Крстић: Новчана помоћ пристиже сваки дан

Министар финансија Лазар Крстић рекао је да је још рано говорити о процени штете од поплава. “Прикупљамо податке, али преурањено је говорити о процени штете док покушавамо да спасимо животе”, рекао је Крстић, Он је подсетио да опасност од поплава још није прошла, као и да се у неким градовима тек очекује врх поплавног таласа.

“Морамо да сачекамо и да се фокусирамо на најважније, а то је спасавање живота и обезбеђивање хитне помоћи за људе који су евакуисани“, рекао је Крстић гостујући на телевизији Б92.

Министар је рекао да новчана помоћ пристиже сваки дан. “До затварања платног промета данас 451 милиона динара уплаћено је на динарски, и више од 1,5 милион евра на девизни рачун. Ми смо отворили и Пејпал налог како би људи из иностранства могли да уплате помоћ. У првих 24 сата скупили смо 86.000 евра, преко 1.500 уплата. То је канал који омогућава људима који имају можда и највећу платежну моћ, да се укључе у пружање помоћи“, рекао је Крстић. Он је објаснио да се све инструкције за уплату помоћи путем Пејпала налазе на сајту тог сервиса, али и на сајту Министарства финансија.

Крстић је подсетио и да је у републичком буџету опредељено 1,7 милијарди динара за ванредне ситуације.

Он је објаснио и да ће се, када се вода буде повукла, прво угрубо прекалкулисати потребе, како би то било пренето потенцијалним донаторима. Крстић каже да је свака донација потребна, али да ће нешто свакако бити санирано кроз пројекте обнове инфраструктуре и друге озбиљније пројекте. Министар каже и да Србија рачуна на средства из Фонд солидарноста ЕУ.

“То треба да знамо, да се ово десило раније не бисмо имали ту могућност, али сада смо кандидати за чланство у ЕУ, а и штета, нажалост, прелази тај лимит од 0,64 одсто БДП-а“, објаснио је он, додајући да Србија очекује и велике количине новца од других страних партнера.

Крстић је подсетио и да ће први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић у уторак посетити Брисел, као и да у Београд наредних дана долази председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) с којим ће се разговарати и о санирању штете од поплава. Министар је рекао и да је наша земља у контакту са свим међународним финансијким организацијама, укључујући Светску банку, а поменуо је и могућност да се нека раније одобрена средства, преусметрити на санацију штете од поплава.

Крстић каже и да је данас организован састанак са премијером Александром Вучићем, где је било речи о томе како ће бити организована расподела помоћи.

“Треба пар дана да се то операционализује, и треба све да се учуни врло транспарентним, да се зна и пре, и после колико је новца потрошено. Да то учиномо једноставним, противно томе што имамо компликоване процедуре“, река је он, поручивши да Управа царина мора да омогући да хуманитарна помоћ стиже брзо. Министар је подсетио и да Србија има Закон о донацијама и хуманитарној помоћи, по којем је хуманитарна помоћ из иностранства ослобођена плаћања царине.