Крстић: Нису тачни наводи у појединим медијима да је у последња два месеца 2013. године у јавном сектору запослено 40. 000 људи

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да је у последња два месеца прошле године у јавном сектору на неодређено запослено око 3.000 људи, а не 40.000 како спекулишу поједини медији. Ту се не говори о запошљавању 40.000 људи, него о њиховом откривању“, рекао је Крстић и додао да ће тај број премаштити 800.000.

Крстић је подсетио да је крајем новембра саопштио да је на крају октобра у јавном сектору запослено 740.000 људи, а да је прошле недеље изнео податак да је тај број око 780.000, због чега су поједини медији писали да је у последња два месеца у јавном сектору запослено 40. 000 људи, што није тачно.

„Ту се не говори о запошљавању 40.000 људи, него о њиховом откривању и биће их још, „, рекао је Крстић.

„Све спекулације да је запослено 40.000 људи, све рачунице које са тим имају везе и било какве друге спекулације око тога колико је људи запослено, од ког периода до ког периода нису ништа друго него спекулације“, рекао је Крстић новинарима.

Према његовим речима, радна места на којима је запослено тих 3.000 људи, „нису нужно нова, већ су постојала по систематизацији, па су попуњена“, рекао је Крстић.

Он је додао да то није више од уобичајеног и да тај прилив постоји и претходних година, због чега је уведено ограничавање запошљавања у јавном сектору.

Како је додао, претходних година се нико није усудио да изађе у јавност са подацима колико људи ради у јавном сектору.

Крстић је рекао да ће комисија, која је формирана, радити тако да се замени један у пет, од оних који оду из јавног сектора у пензију или по неком другом основу.

„То значи да ћемо одобравати око 300 радних места месечно“, рекао је Крстић.