Крстић: Циљ- стабилизација јавног дуга и опоравак привреде

Министар финансија Лазар Крстић рекао је за Б92 да је задовољан што је буџет завршен у законском року, али тврди да је врло важно да се планира дугорочно, па је усвојена и фискална стратегија за 2015 и 2016 годину, која треба да стабилизује јавни дуг и подстакне опоравак привреде.

„Ја бих рекао да је, за разлику од прошле године када је у ово време праваљен буџет, овај буџет реалан, да није прављен из политичких разлога већ рефлектује оно што може да се оствари у овој години. Овај буџет је први корак ка опоравку српске привреде и тако га треба гледати“, каже Крстић.

Влада ће смањити субвенције, а проблем предузећа у реструктурирању ће се решавати ефикасно, али одговорно.

„Смањене су субвенције и привреди и гаранције и оно што се испод линије даје за јавна предузећа. То је нешто што радимо заједно са Министарством привреде, а сада када смо завршили буџет ми ћемо заједно са банкама и синдикатима направити консензус о томе како се одности према сваком предузећу индвидуално“, каже министар.

Кристић каже да није имао проблема, иако је прављење буџета не само финансијски већ и политички компликован процес.

„Било је огромних додатних захтева чини ми се до 100 милијарди од свих буџетских корисника , али сели смо и разговарали о томе шта је реално, пре свега када су у питању инфраструктурни пројекти. Направили смо план шта је то што можемо да урадимо ове године и то ћемо и урадити“, каже Крстић.