Крстић: Агресивно против сиве економије

Министар финансија Лазар Крстић најавио је агресивне мере против сиве економије, јер, како каже, ту лежи потенцијал за попуну буџета од 500 до 700 милиона евра годишње.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Крстић је напоменуо да је за бору против сиве економије неопходно пре свега изградити институцију Пореске управе. Он каже да је анализом података већ сад установљено ко плаћа порезе, а ко не.

Крстић је најавио да ће ускоро бити измењен Закон о пореском поступку и пратећи закони како би до 1. јула борба против сиве економије достигла пун замах. Паралелно са пореским олакшицама, биће уведене и „агресивне“ инспекције рада и Пореске управе.

„Пружамо прилику да људи који раде на црно буду ‘преведни на књиге’. Друга сврха пореских олакшица јесу подстицаји инвеститорима“, истиче Крстић и објашњава да ће и домаћи и страни улагачи који буду отварали нова радна места имати прилику да им држава плати 70 одсто пореза и доприноса.

На питање колико ће то да кошта, Крстић је одговорио да је ова конкретна мера фискално неутрална или чак позитивна.

„Ту су порези и доприноси којих иначе не би било, радна места којих иначе не би било. У противном, ти људи би остали да раде ‘на црно’ или просто не би имали посао“ истиче министар финансија.

Агресивном борбом против сиве економије Влада планира да финасира најављене економске мере које ће, како процењује, коштати око 140 милиона евра током 2015. и 2016. године.