Кредити ХВБ банке најповољнији стамбени кредити у Србији

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас у Бечу да ће стамбени кредити ХВБ банке, са номиналном каматном стопом од 4,45 одсто на годишњем нивоу, бити најповољнији стамбени кредити у Србији.

Динкић је на конференцији за новинаре објаснио да ХВБ банка има потписан уговор са Националном корпорацијом за осигурање стамбених кредита, као и да ће кредити ове банке, када уђе у програм Владе за субвенционисање кредитирања младих до 45 година, вероватно бити још повољнији.

Он је истакао да за стамбене кредите ХВБ банке нису потребни жиранти, као ни учешће и депозит, а период отплате продужен је на 25 година. Кредит могу добити и клијенти старији од 45 година, али је потребно да последња рата буде исплаћена са 65 година, указао је министар.

Стамбени кредит, који ће бити индексиран у швајцарским францима, одобраваће се за износе од 10.000 до 100.000 евра, а клијент не мора да стави хипотеку на непокретност коју купује већ на било коју другу укњижену непокретност (стан родитеља), док ће једини услов бити да вредност некретнине мора бити већа за 20 одсто у односу на некретнину која се купује, рекао је Динкић.

Извршни директор Сектора послова са становништвом у ХВБ банци Иван Радојчић изразио је уверење да ће већи број грађана у Србији, узимајући у обзир просечну плату, моћи да приушти месечну рату кредита, која ће за стан у вредности од 30.000 евра износити 169 евра месечно.

Према његовим речима, ХВБ банка, која ће од 1. октобра бити потпуно интегрисана са Ексим банком, најавила је да ће имати укупно 41 експозитуру, што је највише у Србији, а циљ јој је да постане трећа банка у Србији.

Динкић је објаснио да се жели постићи што већа конкурентност банака што ће, како је оценио, резултирати све повољнијим кредитима. Ефективна каматна стопа на стамбене кредите ХВБ банке и без субвенција државе износи 4,75 одсто, додао је он.

Министар је изразио уверење да ће камата бити и нижа када ХВБ банка уђе у систем субвенционисаних кредита и најавио да ће следеће године бити уведени лимити тако да држава неће субвенционисати оне који су имућнији.