Кредит од 1,8 милијарди долара за инфраструктуру и енергетику

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да би у наредних неколико месеци требало да се за потписивање припреми неколико уговора у области саобраћајне инфраструктуре и енергетике које би са 1,8 милијарди долара кредита требало да подржи кинеска Ексим банка.

Динкић је, после састанка са замеником кинеског министра за трговину Дзуном Шаном, изјавио да је влада изузетно задовољна брзином којом се изводе радови на мосту Земун – Борча и ревитализацији Термоелектране Костолац због чега је одлучила да кинеску владу и Ексим банку замоли да са 1,8 милијарди долара кредита подржи и друге велике инвестиционе пројекте у Србији.

Он је навео да је на састанку који су премијер Ивица Дачић и он имали са Шаном договорено да се интензивирају кинеске инвестиције у Србији.

Динкић је прецизирао да се ради о три нова аутопута – Београд – Љиг, Појате – Прељина, као и аутопуту од Новог Сада ка Руми, Шапцу и Лозници и изградњи нових капацитета у Термоелектрани Костолац.

Према његовим речима, на изградњи ових пројеката учествовале би и српске и кинеске компаније по истом моделу као и на изградњи моста Земун – Борча.

Како је навео, до састанка мешовитих међувладиних комисија за трговину и економску сарадњу Србије и Кине у првом кварталу наредне године били би припремљени уговори са Ексим банком и извођачки уговори тако да би радови требало да почну на пролеће идуће године.

Радови на изградњи у Термоелектрани Костолац требало би да почну 2014. године.

Динкић је рекао да министри Велимир Илић и Верица Калановић већ разговарају са кинеским компанијама заинтересованим да раде на овим пројектима и они који дају најнижу цену добиће посао.

Он је додао и да је Илић већ завршио разговоре за аутопут Обреновац – Љиг и да се ускоро очекује потписивање предуговора са једном кинеском компанијом и изразио уверење да ће до краја месеца бити потписани предуговори и за друга два планирана аутопута.

Како је објаснио, после тога биће урађене студије изводљивости које ће бити послате на одобрење Ексим банци.

Према речима Динкића, за ове инвестиције постоји комплетна пројектна документација и извршена је експропријација земљишта тако да изградња може да почне већ на пролеће.

Разговарали смо и о другим пројектима у области енергетике и изразили посебан интерес да нека од водећих кинеских компанија приступи изградњи хидроцентрале Ђердап 3 по моделу јавно-приватних партнерства, рекао је он.

Динкић је навео да је српско Министарство енергетике већ обавило разговоре са „једном од највећих кинеских компанија која је градила чувене три клисуре Јангцекјанг, једној од највећих хидроцентрала које су изграђене у свету“.

Он је додао да је заменик кинеског министра изразио интересовање и за инвестиције у прерађивачку индустрију и да је било речи о два модела, а први је оснивање економско-технолошких слободних царинских зона на неколико локација где би кинеске компаније производиле и запошљавале српске раднике.

Други модел је стварање заједничког инвестиционог фонда који би са 85 до 90 одсто финансирали кинески партнери, а остатак српске банке, и који би улагао у капитал компанија, тако да би кинеске и српске компаније заједнички инвестирале у различите индустријске секторе у Србији, рекао је Динкић.

Он је напоменуо и да ће од овог месеца српске туристичке агенције почети да директно доводе кинеске туристе, уместо да као до сада долазе преко страних агенција.

„Захваљујем кинеској влади на пријатељству и финансијској подршци коју пружа нашем народу и то је био основни разлог зашто смо највећи део наших гаранција у буџету у наредне четири године одвојили управо за инвестиционе пројекте са у сарадњи са Кином“, навео је Динкић.

Динкић и Шан данас су потписали и споразум о донацији кинеске владе Србији од милион евра која ће, према речима српског министра, бити искоришћена за помоћ онима којима је најпотребнија.

Шан је истакао да је један од циљева његове посете Србији реализација договора челника две земље, посебно 12 иницијатива које је кинески премијер Вен Ђабао најавио на Бизнис форуму у Варшави приликом сусрета са премијерима земаља централне и источне Европе.

Према његовим речима, здрави и одрживи економски односи две земље су у складу са интересима и Србије и Кине, а задатак мешовитих међувладиних комисија за трговину и економску сарадњу, чији су копредседници он и Динкић, јесте подстицање предузећа да успешно реализују своје пројекте и даљи развој билатералне трговинске сарадње.

Он је рекао да је бесповратна помоћ показатељ пријатељског односа кинеског народа према народу и Влади Србије.