Кредит ЕБРД за саобраћајнице и енергетику

Европска банке за обнову и развој (ЕБРД) даће Србији кредит од 800 милиона евра, чији ће највећи део бити употребљен за изградњу саобраћајне инфраструктуре и енергетику. После састанка министра финансија и привреде Млађана Динкића са председником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем, Динкић је рекао да је било речи и о могућностима одобравања кредита за рехабилитацију пруге на Коридору 10, као и на прузи Београд – Бар, али и за подршку приватном сектору.

“Пруга Београд – Бар такође је важна за извоз Фијата из Србије, као и за извоз домаће пољопривреде и прехрамбене индустрије”, казао је Динкић.

Из разговора са челником ЕБРД, Динкић је пренео да је Србија заинтересована да та европска банка учествује у докапитализацији домаћих банака, подсетивши да је ЕБРД већ мањински акционар у Комерцијалној и Чачанској банци.

Влада планира да у наредне три године смањи буџетски дефицит за три одсто бруто домаћег производа, што је озбиљан задатак, рекао је Динкић и поздравио залагање ЕБРД да помогне развој приватног сектора у Србији.
Коментарисући оцене Чакрабартија да Србија у привредном смислу може да игра важну улогу и изван граница, Динкић је рекао да морамо најпре ојачати домаћу привреду.

“Тек после тога, уз подршку ЕБРД и других међународних финансијских институција наше компаније могу да изађу на инострана тржишта, поготово у северној Африци, где смо годинама имали важну улогу”, рекао је Динкић.