Континентал банка укључена у кредитирање куповине станова

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић, директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић и генерални директор новосадске Континентал банке Зоран Ђуровић потписали су данас уговор о одобравању стамбених кредита млађима од 45 година.

Континентал банка је чланица групе Нове љубљанске банке и пета пословна банка која је потписала овакав уговор, а пријем захтева почеће у свим њеним филијалама од 26. септембра.

Кредити за куповину станова одобравају се, уз десет одсто учешћа, у износу до 100.000 евра, рок отплате 70 одсто износа кредита који обезбеђује банка је до 20 година, после чега корисник у року до пет година отплаћује преосталих 20 одсто новца, који из буџета издваја држава. Укупна годишња камата износи 4,5 одсто.

Динкић је након потписивања уговора подсетио на то да је држава за субвенционисање куповине станова до краја године обезбедила 900 милиона динара, уз оцену да ће пословне банке у тај пројекат уложити још две милијарде динара.

Министар је рекао да ће држава следеће године издвојити више средстава и да се очекује прави бум у кредитирању куповине станова чему ће, како је додао, допринети и доношење закона о хипотекама, које се очекује до 15. октобра, јер ће тим прописом бити омогућено да корисници кредита дају у хипотеку и станове у изградњи.

Динкић је најавио да ће, у намери да из буџета субвенционишу куповину станова само за одређене циљне групе, Влада Србије и Министарство финансија од 1. јануара 2006. утврдити највиши износ зараде за неког ко конкурише за ову врсту кредита.