Компанија „GEOX“ у Врању отвара 1.250 нових радних места

Министар финансија и привреде Млађан Динкић потписаo је данас у Врању са председником компаније “GEOX“ Мариом Морети Полегатом Уговор о додели средстава за директне инвестиције који ће омогућити запошљавање 1.250 радника у поптпуно новој фабрици у коју ће ова компанија уложити 15,8 милиона евра.

Догађају је присуствовао и премијер Србије Ивица Дачић, а потписан је и Пројектни оквирни уговор између Републике Србије, Града Врања и компаније „GEOX“ о реализацији ове инвестиције.

Министар Динкић је рекао да је одлука компаније „GEOX“, која је друга у свету у индустрији обуће, да инвестира у Србији значајна због осталих компанија које ће, како је оценио, по правилу кренути за великим инвеститором.

„Као што су Фијат пратили компоненташи у области ауто-индустрије, тако сам сигуран да ће „GEOX“ пратити компаније које су компоненташи у области лаке индустрије“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је рекао да Врање захваљујући Министарству одбране добија и нову индустријску зону на месту бившег полигона Буљушевац површине 110 хектара.

Компанија „GEOX“ биће прва која ће у новој индустријској зони изградити фабрику од 20 хиљада метара квадратних где ће се производити женска модна обућа високог квалитета. Планирана је производња од 1.250.000 пари обуће на годишњем нивоу.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је рекао да је за добављаче компаније „GEOX“
у оквиру индустријске зоне предвиђено додатних 10 хектара.

„Овде ће своју фабрику изградити и Дитре, а убеђен сам сам да ће многе комапније из Врања, мала и средња предузећа имати шансу да у овој новој индустријској зони лоцирају своје капацитете како би покренули производњу и запослили Врањанце“, казао је министар Динкић. Он је подсетио да је компанија „GEOX“ један од главних спонзора „Red Bull Racing“ тима који је на јучерашњој трци „Формуле 1“ у Јапану однео победу и уједно пожелео Врањанцима да нова „GEOX“ фабрика постане „формула један“ за Врање.

Инвестиција „GEOX“ у Србији представља стратешки пројекат и то како због близине Италије тако и због чињенице да ће омогућити брз одговор на потребе „GEOX-ових“ најбитнијих тржишта.

Кoмпaниja „GEOX“ je вeћ присутнa у Србиjи крoз инвeстициje у прoдajнe пунктoвe ширoм нaшe зeмљe. „GEOX“ група која данас послује у 103 земље широм света, представља једног од највећих произвођача обуће у свету. Производни асортиман обухвата женску и дечију класичну, бизнис, спортску и модну одећу и обућу, док
се производња обавља у Кини, Вијетнаму, Индонезији, Јужној Кореји, Бразилу.

Основана је 1995. године у Монтебелуни код Тревиза и захваљујући инвентивности и одлучности свог оснивача и власника, г-дина Мариа Морети Полегагата, „GEOX“ група представља једног од највећих произвођача обуће у свету. Од самог почетка компанија много улаже и поклања пажњу сталним иновацијама које ће обезбедити пропустљивост ваздуха и непромочивост производа („обућа која дише“). Активности на истраживању и развоју су резултовале и бројним патентима.