„Комерцијална банка“ у пројекту стамбеног кредитирања уз субвенцију државе

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић и директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић потписали су данас са представницима „Комерцијалне банке“ уговор о стамбеном кредитирању грађана до 45 година старости уз субвенцију државе.

Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној после потписивања уговора, најавио да ће од 1. фебруара у одобравању стамбених кредита за млађе од 45 године ти зајмови бити одобравани клијентима са максималном месечном платом до нето износа од 100.000 динара.

Он је објаснио да је одлука о ограничењу у одобравању субвенционираних кредита клијентима који имају месечну плату до 100.000 динара донета због тога да би се ти повољни стамбени зајмови давали онима којима су стварно потребни, а то је средња класа у Србији.

Министар је најавио и да ће од 27. фебруара, када ступа на снагу Закон о хипотеци, на станове и куће који су у изградњи и купљени на кредит уз субвенцију државе моћи да се стави хипотека, као инструмент обезбеђења.

Динкић је подсетио на то да је „Комерцијална банка“ осма банка у Србији која је потписала уговор са Министарством финансија и навео да је из програма Владе Србије у протекла три месеца одобрено приближно 21 милион евра за стамбену изградњу, од чега су 15,5 милиона евра средства банака, док је 5,5 милиона евра обезбедила држава.

Просечан износ одобрених стамбених кредита са субвенцијом државе у прошлој години износио је око 28.000 евра, а Национална корпорација за осигурање стамбених кредита осигурала је стамбене кредите у укупном износу од приближно 42 милиона евра, прецизирао је Динкић и додао да је планирано да у овој години осигурана сума премаши 100 милиона евра.

Председник „Комерцијалне банке“ Ивица Смолић најавио је да ће од 1. фебруара почети одобравање три врсте стамбених кредита – из сопствених извора индексиране у еврима или швајцарским францима, зајмова осигураних код Националне корпорације, такође у еврима или швајцарским францима и трећа варијанта кредита уз субвенцију државе.

Према његовим речима, ниједна опција не подразумева жиранте или депозите, а најповољнији су кредити уз субвенцију државе, при чему максимални износ зајма није лимитиран. Рок отплате је 25 година, номинална каматна стопа је 4,45 одсто годишње (на евро), односно ефективна каматна стопа износи 5,37 одсто.

Динкић је данас изјавио и да би до краја марта Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) требало да докапитализује 25 одсто капитала „Комерцијалне банке“.
Он је рекао да су преговори са ЕБРД у завршној фази и напоменуо да се са овом институцијом упоредо преговара и о зајму од приближно 30 милиона евра под веома повољним условима за финансирање стамбене изградње у Србији.

Министар је подсетио на то да је „Комерцијална банка“ прошле године остварила значајан профит и да је убедљиво на првом месту по прикупљеној девизној штедњи грађана, која износи готово 450 милиона евра.

Динкић је проценио тржишну вредност банке на око 400 милиона евра и навео да је тренутна власничка структура банке таква да је око 67 одсто у рукама државе, од чега је скоро 48 одсто капитала у директном поседу државе, а индиректно преко друштвених предузећа, још око 20 одсто.

Министар финансија најавио је и да ће ускоро доћи до спајања „Поштанске штедионице“ и „Српске банке“, односно бивше „YУ гарант банке“.