Још једна успешна емисија српских евро-обвезница

Данас је одржана још једна изузетно успешна емисија евро-обвезница Републике Србије на међународном финансијском тржишту. Том приликом је продато свих понуђених 750 милиона долара петогодишњих евро-обвезница са приносом од 5,45 одсто и каматном стопом (купоном) од 5,25 одсто.

Укупна тражња инвеститора је била чак 3,7 милијарди долара, што је преко седам пута више од иницијалне понуде која је износила 500 милиона долара. То је министарству финансија омогућило да током трговања побољша услове продаје, тј. да додатно снизи каматну стопу и повећа обим продаје евро-обвезница на 750 милиона долара.

Влада Србије је на овај начин унапред обезбедила редовно финансирање државе за прву половину
следеће године.

Да подсетимо, ово су знатно повољнији услови од оних под којима је евро-обвезнице пре годину дана продала претходна Влада, с обзиром да је данас остварена камата која је скоро 30% повољнија (за чак два процентна поена нижа) него пре годину дана. То је јасан знак да међународно тржиште озбиљно сагледава програм фискалне консолидације нове Владе и план буџета за 2013. годину, којим ће бити преполовљен буџетски дефицит.

У трговању српским евро-обвезницама данас је учествовало 167 финансијских инвеститора из читавог света. Највише инвеститора је било из САД (47%), Велике Британије (27%), Немачке (8%), Хонг Конга (4%), Данске (2%), Аустрије (2%), Холандије (2%), Русије (1%) и Швајцарске (1%).