Јелена Танасковић: У наредном периоду фокус на очувању фискалне стабилности

Државнa секретарка у Министарству финансија Републике Србије Јелена Танасковић изјавила је данас да је фискална консолидација у Србији спроведена кредибилно, адекватно и правовремено, што потврђује и побољшање свих макроекономских перформанси, као и да ће у наредном периоду фокус бити на очувању фискалне стабилности.

Танасковић је приликом учествовања на 18. Економском самиту у Београду истакла да се Србија у последњих шест година трансформисала из економије коју је карактерисала висока стопа незапослености и стагнација раста, у растућу економију.

Државна секретарка је искористила прилику да подсети учеснике Економског Самита да последњи подаци показују да је за првих шест месеци ове године остварен раст БДП од 4,9 одсто, који прати раст инвестиција, као и да је забележен тренд пада јавног дуга, те да се на основу позитивних макроекономских кретања на крају године очекује суфицит у буџету Републике Србије од 0,6 одсто.

Танасковић је истакла да се настављају позитивни трендови на тржишту рада и да је незапосленост пала испод 12 одсто, а да је инфлација такође ниска.

“Фокус макроекономске политике у наредном периоду биће на очувању фискалне стабилиности”, рекла је Танасковић и додала да ће министарство радити на растерећењу привреде и повећању ресурса за убрзање инвестиција.

Фото:Танјуг