Извозници из Србије могу да конкуришу за повољне кредите

Директор Агенције за осигурање и финансирање извоза Миленко Богосављевић изјавио је данас да је ова агенција почела да прима захтеве извозника из Србије за повољне краткорочне позајмице у износу од 30.000 до 450.000 евра.

Богосављевић је на конференцији за новинаре објаснио да годишња камата на те кредите, који се отплаћују од три до шест месеци, износи од три до пет одсто.

За ове кредите могу да конкуришу предузећа која су у прошлој години остварила извоз од најмање милион евра или за ову годину имају уговорен посао у тој вредности, нагласио је он.

Услов је да у планираном извозном послу за који се тражи позајмица учешће робе домаћег порекла буде најмање 51 одсто, као и да предузеће позитивно послује, прецизирао је Богосављевић.

Агенција ће осигуравати извозна потраживања и то у првој фази од комерцијалних ризика, односно од ризика неликвидности купца, рекао је он, уз напомену да ће на тај начин, омогућавањем повољнијих услова плаћања, бити побољшана конкурентност производа из Србије.

Богосављевић је указао на то да кредитни потенцијал Агенције тренутно износи девет милиона евра, док је за послове осигурања обезбеђено милион евра, што је довољно за гаранције извозних послова у вредности од 20 милиона евра.

Помоћник министра финансија у Влади Републике Србије Горан Анђелић саопштио је да је ове године одобрено 716 микрокредита за самозапошљавање у вредности од 12,5 милиона евра. Захваљући тим позајмицама запослено је 3.500 људи, истакао је он и најавио да је за те намене у следећој години предвиђен исти износ.

Према његовим речима, у циљу подстицања развоја Крагујевца, Бора и Врања ускоро ће бити исплаћен 41 повољан кредит, у укупном износу од 500 милиона динара, који је одобрен предузећима у тим општинама.

Анђелић је подсетио на то да су две фирме у Крагујевцу, једна у Бору и једна у Врању већ добиле средства из кредита и најавио наставак програма доделе кредита за самозапошљавање, као и могућност проширења на друге општине. Он је нагласио да су кредите добили сви заинтересовани коју су запослили више од четири радника.