Издавање и поседовање рачуна ће се и даље контролисати

Тржишни инспектори који су од 13. до 17. јануара контролисали издавање рачуна у малопродајним објектима, апотекама, бензинским станицама и киосцима, утврдили су да готово четвртина продаваца, односно 23 одсто, не издаје рачуне купцима, каже се у саопштењу Министарства трговине, туризма и услуга.

Сви инспектори су били на терену и обавили су 3791 контролу, што је 760 контрола дневно. Поднета је једна пријава за привредни преступ, 234 пријаве за прекршај, донето је 240 решења за отклањање уочених неправилности, затворено је 38 објеката, наплаћене су 1523 мандатне казне, што је укупно 1.771.400 динара.

Приликом контроле издавања рачуна, инспектори су у случајевима када су уочене неправилности обавили и детаљнију контролу из своје надлежности и затворили 38 објеката – у Сомбору петнаест, Шапцу шест, Лесковцу четири. У Београду је наплаћено највише мандатних казни (550), што је укупно 602.400 динара.

Приликом контроле поседовања рачуна за купљену робу или обављену услугу, свих 800 контролисаних грађана су имали рачуне, али су се неки од њих недолично понашали и упућивали псовке на рачун инспектора, пошто још нису навикнути на овакве контроле, каже се у саопштењу. У једном од београдских малопродајних објеката, инспекторка на дужности била је онемогућена у контроли и изгурана из радње.

Туристички инспектори су контролисали издавање рачуна за пружање угоститељских услуга. Од 13. до 16. јануара контролисано је 820 објеката, наплаћене су 262 мандатне казне, што је укупно 271.000 динара.

Министарство је издало налог инспекторима да се издавање и поседовање рачуна контролише радним данима, суботом и недељом, наводи се у саопштењу Министарства трговине, туризма и услуга.