Исплата прве рате старог дуга пензионерима почиње 23. децембра

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић рекао је данас да ће се пензионерима у петак, 23. децембра, уз други део новембарске пензије исплатити и прва рата старог дуга у висини једне четвртине пензије.

Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној након седнице Владе, истакао да ће укупну суму у првој рати старог дуга, у износу од 4 милијарде динара, добити 1,24 милиона пензионера у Србији, у готовини а не у обвезницама.

Исплате ће се, због прославе католичког Божића, обављати на свим шалтерима поште и у суботу, 24. децембра, указао је министар и додао да су средства за исплату дуга обезбеђена из приватизационих прихода, а законски основ био је Закон о буџету за наредну годину.

Ми враћамо једну шестину укупног дуга према пензионерима. Многи су сумњали да ће овај дуг икада бити враћен, а ја сам у име Владе обећао да ће исплата кренути сутра, навео је он.

Динкић је нагласио да је продужење преговора са Међународним монетарним фондом (ММФ) за месец дана било због проблема дуга према пензионерима и рекао да је данас Скупштина Србије усвојила Закон о враћању дуга пензионерима и земљорадницима, који су осигурани код ПИО фонда.

Министар финансија најавио је да ће друга рата исплате 1,5 неисплаћених пензија бити исплаћена у јулу 2006. године, када ће пензионерима такође бити исплаћено 4 милијарде динара, што ће бити друга шестина дуга.

Он је указао на то да укупан дуг пензионерима без камате износи 23,5 милијарди динара и додао да ће се на остатак дуга од сутра обрачунавати годишња камата од 8,5 одсто како би се цео дуг измирио до јула 2008, а исплата старог дуга омогућена је остварењем већих прихода од приватизације од планираних 25 милијарди динара.

Од приватизације у Србији ове године приходовано је 40 милијарди динара, навео је Динкић и оценио да је праведно да се један део тих средстава нађе у рукама пензионера који су некада стварали та друштвена предузећа.