Инфлација ће ове године бити на нивоу прошлогодишње

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да не постоји бојазан да овогодишња инфлација буде већа од прошлогодишње, која је износила 13,8 одсто.

Динкић је, образлажући предлог ребаланса буџета у Скупштини Србије, истакао да то што ће инфлација бити неколико процената већа од планиране неће пореметити макроекономску политику.

Он је објаснио да је суфицит у буџету Србије у овој години потребан да би у следећој години могао бити смањен порез на плате запослених и да би почела исплата заосталих пензија емитовањем обвезница.

Министар је најавио и да ће током августа парламенту бити упућен предлог закона којим се дуговања пензионерима претварају у јавни дуг и планира емитовање обвезница од 15. јануара 2006. године.

Према његовим речима, пензионерима се тренутно дугује 1,5 пензија, што је приближно 20 милијарди динара, које ће кроз обвезнице бити исплаћене у наредне три године.

Министар је такође подсетио и на то да земљорадницима нису исплаћене 22 пензије и истакао да ће и то дуговање бити измирено у наредних пет година.

Предлогом ребаланса буџета који разматрају народни посланици предвиђен је суфицит у износу од 32 милијарде динара, као и повећање прихода за 9,3 одсто, тако да би они уместо планираних 396 милијарди динара требало да износе 433 милијарде динара.

Расходи буџета, планирани на 416,6 милијарди динара, смањени су на 401 милијарду динара, а на крају године вишак у државној каси требало би да износи 32 милијарде динара, иако је овогодишњим буџетом испланиран дефицит од 20,5 милијарди динара.

Део буџетског суфицита биће утрошен за отплату главнице јавног дуга у износу од 23,5 милијарди динара, док је 5,5 милијарди динара намењено програмима подстицаја извоза, запошљавања и стамбеног кредитирања.

На дневном реду седнице, која је почела у петак увече, налазе се и измене Закона о буџетском систему, постављање и разрешење судија и јавних тужилаца, измене финансијских планова фондова за здравствено и пензијско осигурање и избор чланова скупштинских одбора.