И уз непланиране трошкове дефицит четири пута мањи од плана

Фискални резултати у прва три месеца већ су бољи од планираних, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић и додао да је дефицит централне државе упркос непланираним трошковима, укључујући и трошкове за ванредне изборе, уместо планираних 62 милијарде, изнисио 8,9 милијарди динара за први квартал.

Истовремено, нагласио је он, динамика реализације је на нивоу 1,9 одсто уместо 1,8 одсто у првом кварталу.

„То је изнад годишњег просека, што значи да имамо додатне знаке привредног оживљавања”, рекао је Вујовић.

Говорећи о дефициту, он је рекао да је 8,9 милијарди мање од једне четвртине планираног
дефицита централне државе од 62 милијарде.

Он је на конференцији Подстицај за најбоље финансијске директоре „Планирање за раст“ рекао да, када је реч о дефициту опште државе очекује да ће у прва три месеца он износити око 15 милијарди динара.

„Планирали смо да дефицит опште државе на годишњем нивоу буде 160 милијарди динара, а у првом карталу остварујемо 15 милијарди, што је значајно мање”, рекао је он.

Вујовић је нагласио да је реч о прелиминарним подацима, а коначне податке о дефициту очекује за 7-8 дана.

Министар је подсетио и да прелиминарни подаци показују да је јавни дуг смањен за 331 милион евра, али је од тога 316 милиона смањење због курсних разлика.

„Суштина је да идемо напред, да је пређена та тачка преокрета и да стално имамо боље резултате него што их планирамо. Налазимо се у конзервативним правилима игре, и ММФ је конзервативан. Зато и ми конзервативно планирамо приходе, а амбициозно расходе и улазимо у ситуацију у којој реализујемо овако добре резултате“, закључио је Вујовић.