Годишња скупштина ЕБРД-а у Београду, 2005. године

Годишња скупштина Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) одржаће се од 21. до 23. маја 2005. године, у Београду, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре Министарсва финансија.

Конференцији су присуствовали министар финансија Млађан Динкић, генерални секретар Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Джони Акерхолм и градоначелник Београда, Ненад Бодгановић.

«Годишња скупштина ЕБРД-а састоји се од два дела: инситуционалног, који је више формални, чији је циљ усвајање годишњих извештаја и
потврда резултата које је Банка постигла током протекле године. Други део је Пословни форум, на коме земље учеснице имају прилику да се представе инвеститорима», рекао је господин Акерхолм.

Он је објаснио да ће се Пословни форум састојати од одвојених панел расправа и предавања, на којима ће се разматрати различита питања која су од интереса за потенцијалне инвеститоре.

Господин Акерхолм је нагласио да је одржавање оваквог скупа од посебног значаја како за Београд, тако и за државну заједницу Србије и Црне Горе, јер он пружа прилику свим учесницима да размотре питања од њиховог заједничког интереса и на тај начин подрже идеју развоја овог региона.

Он је нагласио да ће предстојећа Скупштина ЕБРД-а имати регионалну димензију, како би допринели већим улагањима страних инвеститора у овај део Балкана.

«Како би поспешили ову идеју, планирали смо одржавање неколико регионалних семинара», рекао је Акерхолм и додао да ће први овакав семинар бити одржан, за десетак дана, у Загребу, а тема овог семинара биће инвестирање и развој општина, као и начини решавања могућих проблема.

Други семинар, у овој групи, одржаће се почетком децембра 2004. године у Сарајеву, а покриће питања из саобраћаја.

Трећи семинар биће одржан у Тирани, у фебруару, следеће године где ће се расправљати о питањима из енергетике.

Последњи планирани семинар предвиђен је да се одржи почетком марта месеца 2005. године у Скопљу. На семинару ће се дискутовати о питањима малих и средњих предузећа.

Министар финансија Млађан Динкић нагласио је да ће Београд од 21. до 23. маја, следеће године бити светски финансијски центар.

«На скупу ће учествовати премијери земаља из региона, званичне делегација из целог света, министри финансија и гувернери централних банака, као и представници великог, средњег и малог бизниса», рекао је Динкић.

Он је објаснио да ће Србија, на поменутом скупу, имати посебну презентацију на којој ће учествовати званични представници града Београда, Владе Републике Србије и представници домаћег бизниса.

«Једна од главних тема биће како направити што шире тржиште у југоисточној Европи», нагласио је министар Динкић и додао да ће посебно бити речи о корупцији и учешћу жена у бизнису и политици.

Он је нагласио да ће то бити и прилика да се град Београд представи и кроз богат културни и туристички садржај.

«Гостима који дођу у Београд пружићемо све услуге које су њима потребне, а обезбедићемо и потребну подршку како би град беспрекорно функционисао током трајања конференције», рекао је Ненад Богдановић, градоначелник Београда.

Организација годишње скупа ЕБРД-а заснива се на сарадњи Европске банке за обнову и развој и националних власти, а планирано је да, поменутом, скупу присуствује око 2.500 званичника из целог света.