Фриден: Оптимистичне процене за Србију

Министар финансија Душан Вујовић састао се у Лими са Јоргом Фриденом, извршним директором борда Светске банке и представником за Србију, који је похвалио напредак Србије у структурним реформама.

Фриден је оценио да Србија шаље позитивну поруку свету и поручио да је оптимиста у односу на правац којим се иде, те да је сигуран да ће постављени циљеви бити и остварени.

Сустанак је уприличен у оквиру планираних билатералних сусрета на годишњој скупштини Одбора гувернера ММФ и Светске банке.

Вујовић је, говорећи о дефинисању детаља програма са Светском банком, рекао да су унапређење здравственог, образовног и пензионог система – три најважније области којима се треба посветити и разговарати током будућих сусрета.

„Од Светске банке нам је потребно пре свега знање и искуство“, додао је Вујовић.

Потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију Кирил Милер подржао је намеру пружања подршке образовању и здравству, посебно се осврнувши на „Програм за рани развој деце“ (Early Child Development Program) и подршци изградњи нових школа и развоју деце.

Он је рекао да Србија сада има увид у реалне могућности развоја, те да јој то помаже да прецизно дефинише приоритете и на тај начин створи јасну слику у којој мери и у које пројекте Светска банка може да се укључи.

Милер је указао да је улагање у образовање заправо улагање у економију.

„Очекујемо да ћете се током времена фискално прилагођавати у кључним областима о којима разговарамо и да ћемо заједничком сарадњом ојачати капацитете и бити ефикасни“, рекао је Милер.

Говорећи о реструктурирању предузећа, он се посебно осврнуо на комплексност реструктуирања Србијагаса.

„Србијагас је веома важан део слагалице. Морамо да будемо одлучни и предвидиви у својим будућим акцијама. Сада улазимо у области у којима је тешко рећи да или не“, рекао је Милер.

Према његовим речима, пролаз кроз сиву зону би требало да буде „једнако брз као да је у питању бела или црна“.

Милер је констатовао да је Србија за кратко време постигла много и честитао влади на томе.

„Преузели сте висок ризик, али он доноси и велике награде“, поручио је Милер.