Финансијско стање у земљи стабилно

Министар за економске односе са иностранством и координатор Министарства финансија др Милан Париводић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да је финансијско стање у земљи стабилно и да ће сва плаћања физичким лицима и државним органима бити извршена у складу са законом, што подразумева редовну исплату плата и пензија, као и несметано функционисање државне управе. „Фискална дисциплина и све политике који се тичу финансијске и макроекономске стабилности не смеју ни по коју цену бити доведени у питање”, додао је он најавивши наставак сарадње са међународним фнансијским организацијама.

„По Закону о буџетском систему Влада има обавезу да до 1. децембра достави предлог Закона о буџету Скупштини Србије на разматрање”, нагласио је Париводић додавши да, уколико овај Закон не буде усвојен до 15. децембра, Влада доноси одлуку о привременом финансирању за период од 1. јануара до 31. марта 2007. године. За тај период издвајају се средства у висини четвртине средстава буџета за 2006. годину. На тај начин се решава питање финансијске стабилности у периоду до формирања нове Владе и усвајања Закона о буџету.

Координатор Министарства финансија је изјавио да ће у наступајућем периоду ово Министарство посебну пажњу посветити имовинским питањима, најавивши израду законске регулативе која се односи на реституцију, земљишну реформу, планирање и изградњу објеката, државну својину, градско грађевинско земљиште и граничне прелазе.

Планирана инфлација за 2007. годину износи 7,5%, док ће фискални приходи бити мањи за 30 милијарди динара услед смањења прихода од пореза на доходак грађана, додао је координатор Министарства. Трансфери локалним самоуправама износиће 29,75 милијарди динара, што је двоструко више него претходне године. Упркос овим променама, Париводић је најавио да ће буџет за 2007. годину бити избалансиран из редовних прихода.

Спровођење Националног инвестиционог плана одвија се уз строгу контролу пројектних тимова, савета за управљање пројектима, ресорних министарстава, координационог центра Министарства финансија, Владе и Скупштине Србије, нагласио је Париводић.