Европска унија подржава напоре Србије ка фискалној консолидацији

Министри финансија и привреде ЕУ и представници Европске централне банке препознају напоре Србије усмерене ка фискалној стабилизацији и оснаживању одрживог економског раста, констатовано је на министарском дијалогу у Бриселу коме је присуствовао министар финансија Лазар Крстић са представницима Народне банке Србије.

Крстић је колегама из Европске уније и земаља кандидата потврдио посвећеност нове владе европском интеграцијама и економским реформама. Он је истакао да су циљеви попут стабилног раста заснованог на извозу, умањења дефицита и јачања финансијске стабилности само део онога што се планира у наредним годинама.

То је план за наредне три до четири године у којима предстоји озбиљна и дубока реформа јавних предузеца, завршетак реструктурирања 157 предузећа са државним власништвом, и консолидација дрзавног удела у финансијском сектору. Измене закона о раду, пажљива контрола субвенција у складу са правилима ЕУ која важе у тој области, као и успостављање строже фискалне дисциплине у јавном сектору уопште, задаци су нове владе које је нагласио министар Крстић. Пред Србијом су, према његовим речима, амбициозни и исправно постављени планови, а један од највећих задатака је и реформа јавне управе.