ЕИБ издвојила 160 милиона евра за финансирање железнице и здравства у Србији

Министар за економске односе са иностранством и координатор министарства финансија др Милан Париводић и потпредседник Европске инвестиционе банке Ђерландо Ђенуардо потписали су данас уговоре о финансирању пројеката обнове железнице и Клиничког центра Србије. Овим уговорима се наведеним установама даје зајам од по 80 милиона евра.

Париводић је изјавио да је Влада Републике Србије одлучила да изврши суштинску реформу здравственог система у виду модернизације четири главна клиничка центра у земљи: у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду. Укупна вредност овог пројекта је 200 милиона евра, од којих ће 80 милиона обезбедити Европска инвестициона банка захваљујући новопотписаном уговору, док ће се остатак прибавити од Националног инвестиционог плана, Европске агенције за реконструкцију и Европске комисије.

Пројекат обнове железнице ИИ обухвата инвестиције за развој кључне инфраструктуре Коридора 10 кроз обнављање 93 км пруга у вредности од 80 милиона евра. Овим пројектом ће се модернизовати мрежа железничких пруга значајна за функционисање међународног робног и путничког саобраћаја.

Потпредседник Европске инвестиционе банке Ђерландо Ђенуардо изјавио је да је веома задовољан потписивањем два значајна уговора који су резултат двогодишњег рада и сарадње са Владом Србије. Он је нагласио да пројекат унапређења здравства обухвата изградњу и обнову грађевина, набавку опреме, као и низ мањих пројеката обуке болничког особља, побољшање стандарда здравствене неге и сл. Ови уговори представљају наставак сарадње која је започела 2003. године када је Европска инвестициона банка уложила 50 милиона евра у обнову регионалних болница, као и 85 милиона евра за обнову железничке мреже.

Шеф делегације Европске комисије у Србији Жозеф Лјоверас изјавио је да је Европска инвестициона банка кључна финансијска институција Европске Уније како по величини тако и по утицају у оквиру ЕУ, док је Европска агенција за реконструкцију институција за имплементацију и стратешко планирање. Он је нагласио значај сарадње ових институција са Владом Србије, што је јасан симбол значаја процеса европске интеграције за становништво Србије.

Секретар Министарства здравља Невена Карановић нагласила је да потписани уговор представља највећи пројекат који је Европска инвестициона банка финансирала у Европи у области здравства. Она је изразила задовољство закљученим уговором који је резултат четворогодишњег рада, а који ће се реализовати у наредне три године, након чега ће здравствени систем бити заокружен.

Државни секретар Министартсва за капиталне инвестиције господин Миодраг Јоцић изјавио је да је у периоду од 2001. до 2006. године Европска инвестициона банка кофинансирала различите пројекте у области друмског, железничког и ваздушног саобраћаја. Пројекат обнове железнице обухвата реконструкцију пруга на деоницама Ниш – Димитровград – Бугарска граница, Београд – Ниш, Батајница – Голубинци, као и набавку нових теретних вагона. Директор Железнице Србије Миланко Шаранчић изразио је очекивање да ће се реализацијом овог пројекта одговорити потребама развоја српске привреде.