ЕБРД разматра учешће у приватизацији банака у Србији

Министар финансија Божидар Ђелић најавио је данас да ће делегација Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) ускоро посетити Београд да би размотрила начине за веће учешће у реструктурирању и приватизацији банака у Србији, преносе агенције.

Ђелић је после састанка са председником ЕБРД-а Жаном Лемијером у Лондону навео да је било конкретних разговора о учешћу ЕБРД-а у приватизацији свих банака у Србији у којима држава има власништво. То се не односи на Јубанку, Континентал и Новосадску банку, чија је приватизација већ почела.

Министар Ђелић је објаснио да циљ ЕБРД-а није да постане власник тих банака, већ да помогне менаџменту уношењем свежег новца и додао да ће се та финансијска институција следеће године више ангажовати у реформама финансијског сектора у Србији.

Према његовим речима, једна од тема данашњих разговора била је и могућност да ЕБРД изда обвезнице у динарској противвредности, што би ојачало тржиште капитала и позицију динара у Србији.

Министар финансија навео је да ће ЕБРД Србији и Црној Гори у наредној години дати 21 милион евра за развој локалне инфраструктуре у мањим срединама и подсетио на то да је ова банка у СЦГ до сада уложила 400 милиона евра у пројекте за развој националне инфраструктуре, у железницу, енергетику, као и развој локалне инфраструктуре.

Ђелић, који у Европској банци за обнову и развој представља државну заједницу, данас се састао и са другим функционерима ЕБРД-а, са којима је разговарао о даљем ангажовању те финансијске институције у нашој земљи.

Он је у седишту Европске банке за обнову и развој у Лондону званично уручио и кандидатуру Београда за домаћина годишње скупштине те банке 2005. године и оценио да државна заједница има добре шансе да буде домаћин тог скупа.