ЕБРД постао мањински акционар Комерцијалне банке

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић, финансијски директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Курт Гајгер и председник и потпредседник Комерцијалне банке Ивица Смолић и Предраг Михајловић потписали су данас уговор о докапитализацији 25 одсто капитала ове банке, чиме је ЕБРД постала њен мањински акционар.

ЕБРД је преузела 25 одсто акција Комерцијалне банке за 70 милиона евра, а министар Динкић је на конференцији за новинаре, одржаној након потписивања уговора, подсетио на то да ова банка, са својих приближно 300 експозитура, има највећу мрежу у Србији и могућности за ширење пословања, због чега је ЕБРД за преузети капитал банке платила цену која је 2,9 пута већа од књиговодствене вредности.

Према његовим речима, држава остаје већински власник банке, у којој има учешће од 51 одсто, при чему у наредне три године неће продавати свој удео у банци, али ће до тада, заједно са ЕБРД-ом, припремати услове за продају мањих пакета акција ове банке на берзи како би се повећао број њених мањинских власника.

Динкић је најавио да је у припреми кредит ЕБРД-а Комерцијалној банци, у износу од 30 милиона евра на 15 година, којим ће бити финансирани стамбени кредити у Србији, као и излазак ове банке на тржишта у региону, док ће следећег месеца бити затражена дозвола за њен рад у Босни и Херцеговини.

Гајгер је потврдио да је ова банка спремна да докапитализује и компанију “Дунав осигурање”, за коју је заинтересована и Међународна финансијска корпорација.

Након докапитализације Комерцијална банка постала је највећа банка у Србији, а њен капитал увећан је на 170 милиона евра. Ова банка је на првом месту и по девизној штедњи грађана, међу водећим је по учешћу у домаћем и међународном платном промету и трећа је по величини активе.