ЕБРД и Светска банка: повећаћемо улагања у Србију

ВАШИНГТОН– Министар финансија Душан Вујовић састао се данас са прeдставницима Eврoпскe бaнкe зa oбнoву и рaзвoj (EБРД) и Светске банке у оквиру пролећног заседања ММФ и Светске банке у Вашингтону. Теме састанка биле су примена постојећег програма сарадње између ових међународних финансијских институција и Републике Србије које укључују подршку реструктуирању финансијског сектора и јавних предузећа и развој пословног окружења.

Потпредседник ЕБРД, Алан Пилоу, изразио је задовољство због сусрета са српском делегацијом рекавши да Србија оставља утисак стабилне и сигурне земље на Балкану. Он је додао да се, у ”политичком шуму” који постоји међу неким земљама Западног Балкана, Србија видно издвојила као острво стабилности и доброг ослонца за цео регион.

ЕБРД је позитивно оценила стабилан раст и посвећеност реформама у Србији исказавши спремност да повећа улагања у нашу земљу, како кроз саветодавну и финансијску подршку, тако и кроз активно укључивање у решавање питања проблематичних кредита, а на основу Стратегије коју је донела Влада РС.

Регионална директорка Светске банке за Југоисточну Европу Елен Голдстин оценила је да Србија остварује посебно добре резултате у домену макро монетарне стабилизације и фискалне консолидације, али и да преокрет тренда раста бруто друштвеног производа, са негативног на позитиван, неоспорно указује на успех у спровођењу програма.

Потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију Сирил Милер истакао је да Србија шаље позитивну поруку свету и нагласио да је оптимиста у односу на правац којим се иде. Он је додао да Србија сада има увид у реалне могућности развоја, те да јој то помаже да прецизно дефинише приоритете у наставку фискалног прилагођавања, јачању капацитета и ефикасности.

”Иако још увек предстоји доста рада, пут којим Србија иде је исти као и онај којим иду све успешне економије” изјавио је Милер и додао да је циљ достижан, а он је стварање плодног тла за инвеститоре, стални прогрес и напредак.
Он је нагласио да упорност у спровођењу мера не сме да изостане јер ће резултат тешких мера бити зрело тржиште и бољи рејтинг, а да ће Светска банка наставити да сарађује и пружа подршку Влади Србије током изазова који још предстоје.

Министар финансија је, говорећи о наредним корацима у последњој години програма, рекао, да је Србија усресређена на имплементацију започетих реформи и да је стабилна ситуација у финансијама база да креативно одговори могућим изазовима до и након формирања нове Владе Републике Србије. Он је додао да ће Србија наставити путем динамичног привредног раста и стабилне макроекономске ситуације, наглашавајући значај подршке коју у овом домену, кроз структурне и друге зајмове, пружају ЕБРД и Светска банка.