Дулић-Марковић и Динкић посетили Санџак

Потпредседник Владе Републике Србије Ивана Дулић-Марковић и министар финансија Млађан Динкић посетили су јуче општине Нови Пазар и Сјеницу и том приликом истакли да је Влада заинтересована за интензивније улагање у Санџак.

Дулић-Марковић и Динкић су након разговора са санџачким муфтијом Муамером Зукорлићем оценили да је исламска заједница Санџака веома битан фактор за развојне пројекте региона.

Потпредседник Владе нагласила је да је, као шеф преговарачког тима Србије за разговоре са ЕУ и с обзиром на задужење за ресор за борбу против сиромаштва, веома заинтересована за то да Санџак брже напредује и да читав регион, а посебно Сјеница као неразвијена општина, добије више средстава како би развој био унапређен.

Она је, уз напомену да је важно да политички лидери у Санџаку постигну консензус о развоју овог краја, навела да је за грађане веома битно да добију путеве и воду, а да је мање важно ко им то доноси.

То је највећи интерес, много важнији од политичких трвења. Сви досадашњи разговори показали су да мора да постоји већи интерес за грађане Санџака и Србије. Ми у Европу можемо да стигнемо само ако сваког дана радимо на томе, рекла је потпредседник Владе.

Динкић је указао на то да је Влада опредељена за већа улагања у Санџак и додао да ће Тутин и Сјеница од наредне године имати дупло веће буџете у реалном износу, а да ће Нови Пазар добити још 20 одсто, при чему је новац намењен пре свега за изградњу путева.

Министар је објаснио да ће саобраћајна инфраструктура бити приоритет Владе на овом подручју и да ће на тај начин једна већа мрежа локалних путева моћи да се изгради.

Осим тога, желимо да обновимо школе, напоменуо је Динкић и навео да ће 350 компјутера до краја ове године бити инсталирано у основним и средњи школама у Новом Пазару, а добиће их и школе у Сјеници и Тутину.

Током посете Санџаку Дулић-Марковић и Динкић посетили су и манастир Ђурђеви ступови, као и здравствени центар у Новом Пазару.

Делегација Владе сусрела се у Сјеници са председником општине Есадом Зорнићем, обишла кланицу „Лав“ и разговарала са грађанима.