Држава ће подржати домаћа предузећа која извозе

Министар финансија Србије Млађан Динкић најавио је данас да је у припреми уредба којом је предвиђено у овој години 100 милиона динара подстицајних средстава за домаћа извозна предузећа која желе да унапреде квалитет својих производа.

Приликом посете фабрике грађевинског материјала „Еурополис“ – Нова фабрика у Батајници он је прецизирао да се уредба о подстицају извоза ради у сарадњи са Агенцијом за страна улагања и промоцију извоза Србије (СИЕПА), те да ће новац бити намењен добијању сертификата, промоцији производа и наступу фирми на другим тржиштима.

Динкић је рекао да ће та уредба помоћи да извоз из Србије, који је порастао за 20 одсто, и даље расте како би се смањио платно-билансни дефицит.

Председник компаније „Еурополис“ Владан Зечевић, рекао је поводом реализације првог извозног посла те фабрике у Мађарску, вредног пет милиона евра, да је та компанија успела да достигне квалитет светског стандарда у производњи армираних мрежа и других челичних конструкција за грађевинарство и постала лидер на српском тржишту.

Према његовим речима, у Мађарску ће се месечно извозити 1.000 тона арматурне мреже, док је тренутни капацитет фабрике 150 тона прерађеног материјала дневно, што на годишњем нивоу чини 35.000 до 40.000 тона производа од челика.

План је да се производња удвостручи до краја године, јер су при крају договори са испоручиоцима опреме, швајцарским „Шлатером“ и аустријским „ЕВГ“-ом о куповини још једне производне линије.

У фабрику која је почела производњу у децембру 2005. године и представљала је највећу домаћу појединачну инвестицију у прошлој години, уложено је осам милиона евра, а подржана је делом и из средстава Фонда за развој Републике Србије.