Друга фаза пореских реформи

Приликом посете Крагујевцу, у оквиру пореске кампање, српски министар финансија Божидар Ђелић је у разговору са локалним привредницима рекао да ће порески систем постати још подстицајнији и као пример навео смањење стопа пореза на добит.

Наиме, Ђелић је у четвртак најавио смањење појединих пореских стопа, као и одређене подстицаје за инвестирање и запошљавање. Поновио је да ће ускоро почети и реформа пореске управе која би требало да буде обављена до краја године.

– Инсистираћемо и да подстицаји за инвестиције и запошљавање буду појачани и то је нешто што бисмо хтели да спроведемо у наредних неколико месеци, рекао је он, и додао
да је министарство финансија за те сврхе већ почело да добија донације.

Поред смањења пореских стопа, друга фаза пореских реформи бити ће усмерена у три правца – ка пооштравању казнене политике за утају пореза и сузбијање сиве економије, стварању најатрактивнијег пореског система у југоисточној Европи и дубинским реформама пореске управе.

– Утаја пореза ће и код нас постати једно од најтежих кривичних дела и порез ће морати да плаћају сви. Упоредо са тим мерама сузбијаћемо сиву економију тако што ћемо разним бенефицијама стимулисати оне који легално послују, рекао је Ђелић.

– Дубинске реформе пореске управе и укидање ЗОП од 3. јануара 2003. године трећи је корак пореских реформи. Ово је утолико важније уколико се зна да је 50 одсто пореза у Србији наплаћује принудно. Укидање ЗОП и дубинска реформа пореске управе требало би да обезбеди ефикаснију наплату пореза. Већ средином наредне године привредници ће осетити да ова земља функционише на бољи начин, истакао је
републички министар финансија.

Досадашњу реформу пореског система у Србији он је оценио као успешну и констатовао да је та реформа на законски ниво подигла све оно што представља пореске дажбине. Истовремено, по први пут након 12 година, приходи буџета су били реални, док су расходи били нешто већи, али је ипак остварена равнотежа измедју приходне и расходне стране.

Најављујући наставак борбе против шверца, нарочито против шверца дувана, Ђелић је истакао да ће једна од фабрика цигарета бити лоцирана у Крагујевцу. Изградња фабрике цигарета у Крагујевцу уследиће према његовим речима, након приватизације дуванских индустрија у Нишу и Врању.