Дрчелић: Развијаћемо локално тржиште државних ХОВ

Вршилац дужности директора Управе за јавни дуг Бранко Дрчелић изјавио је у Бечу да је суштина стратегије државе Србије да настави да развија локално тржиште државних хартија од вредности и нагласио да је Влада успешном применом мера фискалне консолидације смањила фискални дефицит.

Дрчелић је, говорећи на традиционалној банкарској конференцији Јуромани, рекао да је иницијални план за ову годину да се прикупи највећи део средстава емисијама дугорочних хартија од вредности на домаћем финансијском тржишту, при чему треба искористити повољне трендове у домену трошкова задуживања.

„Прошле године смо имали сличне процене као ове године по питању бруто потреба за финансирањем, али је резултат био такав да је влада успешном имплементацијом мера фискалне консолидације смањила фискални дефицит на ниво од свега једне трећине планираног фискланог дефицита“, рекао је Дрчелић.

Он је прецизирао да су прошле године укупне потребе за финансирањем реализоване око 90 одсто на домаћем финансијском тржишту.

Дрчелић је истакао да је дефицит буџета Србије на централном нивоу власти ове године планиран на нивоу од три одсто БДП, а да је прошлогодишње смањивање дефицита „испод таргета“ био један од првих корака у добром смеру ка подизању кредитног рејтинга Србије.

Дрчелић је подсетио да се у прошлој години много урадило на поправљању пословног амбијента, да је и резултат фискалне консолидације био бољи од очекиваног, што све укупно привлачи инвеститоре како у државне хартије од вредности тако и у реални сектор.

Дрчелић је указао и да је недавна одлука Стандард анд Пур агенције да повећа кредитни рејтинг Србије добра вест, али је само први корак.

Извор Танјуг
Фото: архива