Драговић: Страни инвеститори интересују се за РТБ Бор

“Страни инвеститори који дођу у Србију данас, питају за могућност приватизације „Телекома“ и Рударско-топионичарског басена „Бор“”, каже др Борис Драговић, шеф кабинета министра финансија Лазара Крстића.

„РТБ мора до 30. јуна да изађе из поступка реструктурирања“, каже Драговић.

Проблем су, свакако, дугови из претходног периода, који се процењују на близу милијарду евра. Истина је да РТБ има највеће обавезе према државним повериоцима. Међутим, оно што „гори“ јесу обавезе према страним повериоцима, где код једног, реч је о грчком „Митилинеосу“, имамо покренуту другу арбитражу, а са Стандард банком, из Лондона, водимо преговоре и она је спремна да изађе на арбитражу из истих разлога због којих су то учинили и Грци.

Он каже да се покушава пронаћи одрживи модалитет за репрограмирање дугова. И, као моделе за излазак из реструктурирања наводи добро утемељен процес израде УППР (унапред припремљен план реорганизације), где би се повериоци класификовали и прецизно дефинисала њихова потраживања.

„Други модел је проналазак стратешког партнера, а трећи – приватизација. Једно од та три решења биће примењено до 30. јуна“, прецизира др Драговић.

На питање да ли је реално разматрати и приватизацију РТБ, Драговић каже да су све опције отворене.

„Треба рећи да је финансијска ситуација у Србији веома тешка и да држава више није у могућности да даје гаранције за додатно задуживање које је, у сваком случају, потребно да би се инвестирало онаквим темпом какав би идеално омогућио РТБ да оствари максималан профит. Како год да окренемо, ни држава ни РТБ нису у могућности да инвестирају онолико колико је потребно да би се максимизовала производања у најкраћем року“, наглашава Драговић.

Саговорник Новости додаје да планови које је досад видео говоре да постоји могућност довољног улагања уз задужење код комерцијалних банака, без државних гаранција, и уз способност да се дугови отплате, а да производња, приход и профит буду одрживи.

„Али, ако желимо максимално да искористимо тај ресурс, можда је потребно и додатно задуживање, које „Бор“ не може да приушти. Држава ће одлучити у сваком случају и она ће бити та која ће рећи „добро, развијаћемо се споријим темпом него што би било могуће, али ћемо бити одрживи“ или „имамо одличног стратешког партнера који доноси технологију, знање и капитал“, каже Драговић.

ИЗВОР: НОВОСТИ