Ђелић међу 100 светских лидера за 2002. годину

Светски економски форум са седиштем у Давосу изабрао је Божидара Ђелића, министра финансија и економије у Влади Србије, међу 100 светских лидера будућности за 2002. годину у области бизниса, политике, економије, науке и уметности.

Ђелић са налази на листи која је обухватила кандидате из више од 40 земаља и један је од петоро лидера који су изабрани из Југоисточне Европе, што је велико признање економским реформама у Србији.

Светски економски форум основан је 1971. године и окупља 1000 светских корпорација са идејом буђења духа предузетништва у општем јавном интересу. Критеријуми за избор кандидата за „лидере будућности“ захтевају да су млађи од 37 година, да су већ постигли значајне резултате у својим областима и достигли позиције од утицаја и одговорности, да су показали организационе способности, као и давање предности општем друштвеном интересу у односу на своје тренутне професионалне интересе.

Министар Ђелић позван је да учествује на годишњој конференцији Светског економског форума, који ће се 2002. године, по први пут у тридесетједногодишњој историји одржати ван Давоса. Заседање ће бити у Нјујорку, као симболичан гест подршке овом граду који је претрпео терористичке нападе. На конференцији која се одржава у фебруару очекује се учешће бројних шефова држава и премијера, као и низ других угледних гостију.