Директне стране инвестиције у 2005. години две милијарде долара

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изразио је данас очекивање да ће ниво директних страних инвестиција у Србији до краја године износити око две милијарде долара.

Динкић је на конференцији „Четири године транзиције у Србији“, коју је организовао Центар за либерално-демократске студије, рекао да је за првих осам месеци ове године ниво директних страних инвестиција износио 1,1 милијарду долара.

Истакавши да је у претходном периоду реформа банкарског система била једна од најуспешнијих, Динкић је навео да сада имамо око две милијарде евра нове девизне штедње грађана у банкама, да је око 70 одсто банкарског система већ приватизовано, а тај процес биће комплетно завршен до краја наредне године.

Уз оцену да је ниво инфлације у земљи висок и да се економским мерама мора радити на смањену инфлације, министар финансија је изразио очекивање да ћемо захваљујући повећаном извозу успети да смањимо и висок спољнотрговински дефицит.

Према његовим речима, јавни дуг Србије је знатно смањен у односу на наслеђени из 2000. године и сада износи 55-56 одсто бруто домаћег производа, а очекује се да ће до краја године јавни дуг бити смањен на око 50 одсто бруто домаћег производа.

Он је казао да је, уз реформу пензионог система на којој се активно ради, у припреми и реформа здравственог система која обухвата смањење броја запослених, као и боље техничко обезбеђивање здравствених установа.

Реформски процеси су довели до знатног смањења јавне потрошње, а могло је и више да се уради да је било јаче политичке воље, оценио је Динкић.
Потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус оценио је да је Србија прошла две трећине пута ка уласку у Европску унију, али да нас очекују много тежи послови него што смо до сада урадили у процесу транзиције.

Лабус је рекао да је транзиција друга страна медаље за приближавање ЕУ и ми тај процес спроводимо просечном брзином у поређењу са осталим земљама које су га већ прешле.

Према Лабусовим речима, очекује нас друга фаза транзиције која представља краћи, али зато тежи пут, додавши да су нам Међународни монетарни фонд (ММФ) и друге међународне институције са којим сарађујемо на том путу савезници, а не непријатељи.

Потпредседник Владе Србије је казао да тачно знамо шта треба да се уради на путу до прикључења ЕУ и додао да је сада питање времена и наше спремности да то прихватимо.

На крају тог пута чека нас бољи живот са много већим стандардом грађана, са више инвестиција и мање незапослености, навео је Лабус.