Динкић замолио привреднике да помогну у примени мера

Министар финансија и привреде Млађан Динкић замолио је данас привреднике да помогну у примени владиног пакета економских мера, јер они највише могу да допринесу покретању привреде.

“Без покретања привреде ни државни буџет не може да се стабилизује. Без помоћи привредника не можемо да спроведемо све реформе које смо замислили. Штедња у јавном сектору, може да се спроведе само уколико иде симултано са структурним реформама , уз подстицање приватног сектора и инвестиција. Молим вас за подршку, јер без вас привредника нема шансе за успех ни за кога у друштву. Не могу ни учитељи, лекари, полицајци или војници… боље да живе, ако ви прво не будете боље пословали“, рекао је министар Динкић у Привредној комори Србије,
где је учествовао у дебати „Убрзање структурних реформи и побољшање пословног амбијента“.

„Ко год каже да је лек за нашу економију замрзавање пензија и плата у јавном сектору, тај просто не говори истину, јер је то већ у пракси демантовано више пута“, рекао је Динкић.

Динкић је оценио да Србија треба да има модел привредног раста заснован на извозу, напоменувши да смо у прва четири месеца ове године имали пораст извоза од 24 одсто и да је у априлу остварен рекордни извоз од 950 милиона евра.

Он је изразио очекивање да ће тај тренд раста извоза бити настављен до краја године и да би у неким месецима могли да имамо чак и преко милијарду евра извоза.

Како је навео, аутомобилска индустрија чини 20 одсто укупног извоза и ту не учествује само Фијат, већ више од 150 фирми које производе аутомобилске делове.

„Хоћемо да направимо – и молимо ПКС да нам помогне – ланац добављача за те гиганте, не само за Фијат, него за компоненташе, јер је то шанса за мала и средња предузећа да их увежемо у ланац добављача у аутомобилској индустрији“, рекао је Динкић.

Министар је казао да је важан део структурних реформи измена Закона о раду и Закона о планирању и изградњи, прецизирајући да ће реформом тржишта рада бити отклоњене препреке код запошљавања и отпуштања, а изменама Закона о планирању и изградни биће поједностављене процедуре за издавање грађевинских дозвола.

„Суштина је штитити социјална права радника, али не и нерад”, нагласио је министар.

Он је рекаои да је план да се број од укупно 179 предузећа у реструктурирању која запошљавају 54.000 радника, чије одржавање годишње кошта 750 милиона евра, до краја године преполови, додајући да ће нека од тих предузећа отићи у стечај, а нека ће бити понуђена на продају.

Динкић је најавио да ће ускоро бити потписан уговор о дугорочном кредиту Европске инвестиционе банке од 500 милиона евра за привреде под повољним условима и да ће та средства привреди понудити 10 најјачих домаћих банака са роком отплате на 15 година и грејс периодом од пет година.

Према његовим речима, Србија је у последњих 10 година узела много кредита за инфраструктуру и јавне инвестиције, али да до сада три милијарде евра одобрених кредита није повучено због чега морамо да плаћамо пенале.

Министар је пре представљања владиног пакета мера привредницима претходно потписао Меморандум о сарадњи Министарсва финансија и привреде и ПКС са челником Коморе Жељком Сертићем.

Извор: Бета, Танјуг