Динкић: Вратићемо Ваљеву сјај

„Један од највећих приоритета нове владе јесте равномеран регионални развој. Ваљево данас није оно што је био пре 20 година и дошао сам да направимо заједнички план како да вратимо овом граду сјај и место које је имао некада у старој Југославији. Ако смо од Крагујевца, који је некада био долина глади, могли да направимо град будућности, ако смо у Бору направили преокрет, сигуран сам да исто можемо да направимо и овде, и у свим другим градовима у Србији“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је у Ваљеву разговарао да градоначелником Станком Терзићем, представницима локалне самоуправе, као и са угледним Ваљевцима, познатим кардиохирургом и директором Института „Дедиње“ др Бошком Ђукановићем, џез саксофонистом и композитором Јованом Маљоковићем, кантаутором Жељком Јоксимовићем и глумцем Ненадом Јездићем.

Министар Динкић је рекао да је данас конкретно договорено решавање проблема у неколико ваљевских предузећа како би се она брзо покренула и радници запослили и нагласио да ће приоритет бити решавање проблема предузећа Србијанка.

„Генерални став Владе Србије је да се сви капацитети из области прехамбрене индустрије ставе у функцију како би пољопривредници имали где да продају своје производе. Решавање проблема у Србијанци треба да врати овом крају статус правог воћарског краја“, оценио је Динкић.

Градоначелник Ваљева Станко Терзић изјавио је да је министра финансија упознао са свим горућим проблемима града Ваљева и изразио задовољство што ће у наредном периоду имати Владу Србије и министарство финансија и привреде као партнера у заједничком решавању проблема.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић данас је у Ваљеву обишао и радове на изградњи нове фабрике уређаја за домаћинство словеначке компаније Горење. Он је оценио да је за Ваљево најважније да су радови на новој фабрици Горења у пуном јеку.

„Горење у Ваљеву дуплира капацитете, инвестира 20 милиона евра и 400 нових радника ће добити посао. Наш циљ је да подстакенмо што више оваквих инвестиција и домаћих и страних, и да подстакнемо људе који желе да упосле грађане, да могу лако да уложе свој капитал, да немају правне зачкољице и таксе“, изјавио је Динкић и додао да је то приоритет и министарства које води и Владе Србије.

Посао на неодређено време у фабрици Горења у Ваљеву имаће око 1000 Ваљеваца, а још 200 радника биће ангажовано на привременим пословима због природе цикличне производње. Горење сада у Ваљеву бележи рекордну производњу и оцена је да проширење фабрике долази у прави час. Нова фабрика ће бити изграђена до краја новембра ове године, а са пуном производњом се креће најкасније до 1. марта наредне године.