Динкић: Влада ће снажно подржати одбрамбену индустрију

„Одбрамбена индустрија је сигурно велика извозна шанса за комплетну српску индустрију и Министарство финансија и привреде ће заједно са Министарством одбране подржати све пројекте из ове области“, изјавио је данас у Великој Плани министар финансија и привреде Млађан Динкић где је са првим потпредседником Владе Србије и министром одбране Александаром Вучићем присуствовао отварању фабрике за производњу сложених борбених система.

Фабрика ће запошљавати око 100 радника и склапаће транспортере типа „бов М-10“ и „бов М-11“, самоходна артиљеријска оруђа „нора Б-52“, док је у перспективи да се производе и транспортери „лазар 1“ и „лазар 2“ у сарадњи са партнерима из Русије. У пословној јединици „Морава“ монтираће се делови, компоненте и склопови произведени у кооперацији и производњи са домаћим предузећима металског и електрокомплекса.

Министар Динкић је рекао да је производња одбамбене индустрије посебно важна јер ангажује доста домаћих коопераната.

„Само „Морава“ у Великој Плани има 30 коопераната, Прву Петолетку из Трстеника, ФАП из Прибоја, Фадип из Бечеја, Металс системе из Крагујевца и читава Србија ради за ову фабрику. Зато ћемо покушати да у наредном периоду направимо план колико можемо да продамо ове опреме у иностранству, да то извеземо и донесемо девизни прилив како би наши грађани имали корист од тога“, казао је министар Динкић.