Динкић: Ускоро план реформи за побољшање инвестиционе климе

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће влада за месец дана изаћи са средњорочним планом реформи, који ће подразумевати побољшање инвестиционе климе, увођење веће флексибилности на тржишту рада, подстицање извоза и реформу јавног сектора.

Министар је на Менаџмент форуму југоисточне Европе рекао да после укидања парафискалних намета, следи реформа грађевинских дозвола, урбанизма и катастра, јер је Србија у тим областима међу најгорима на свету, а са буџетом за 2013. биће предложен и Закон о редовности плаћања.

Динкић је оценио да је индустријска политика Србије, која је успостављена у претходном периоду, адекватна, али да мора да се појача и да наша земља може да повећа извоз у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, као и у неким другим привредним гранама.

Министар је истакао да је за излазак Србије из кризе потребна комбинација мера штедње ради спречавања кризе јавног дуга и јачања инвестиционе потрошње.
Он је нагласио да штедња неће земљу извући из рецесије, али и да би претерана лична потрошња брзо довела Србију до кризе јавног дуга.

„Како не би дошло до кризе јавног дуга неопходно је да се садашњи буџетски дефицит, који је на неодрживом нивоу, у 2013. сведе на 3,5 одсто бруто домаћег производа и настави да опада у наредним годинама, тако да у 2015. достигне прихватљивих 1одсто вредности бруто домаћег производа”, рекао је Динкић.

Министар је навео да је стање у економији које је затекла нова влада најгоре могуће, јер Србија има двоструки дефицит, буџетски и спољнотрговински, високу инфлацију, као и пад привредне активности у овој години између 0,5 и један одсто.

Он је најавио да ће се влада окренути различитим изворима финансирања јавног дуга и да ће се продаја хартија од вредности на домаћем тржишту свести на најмању могућу меру, јер је то најскупље задуживање.

Министар је рекао да ће влада буџетски дефицит, осим новим задуживањем, морати да покрива и продајом дела државне имовине.

Такође, законом ће се ограничити период реструктурирања предузећа до 30. септембра 2014. године, а влада ће покушати да нађе стратешке паратнере за неке од тих фирми.

Министар је истакао да Влада Србије до краја године планира да са кинеском Ексим банком уговори кредит од 850 милиона евра за изградњу два аутопоута Београд-Љиг и Појате-Прељина и да ће Влада на данашњој седници донети одлуку да се крене у преговоре са Кинезима.