Динкић: у Нишу и околини 2.500 нових радних места

„Наш циљ је да се у наредном периоду оживи производња у Нишу и запосли што више људи, и то не само на југу Србије, већ и у свим регионима наше земље“, изјавио је данас у Нишу министар финансија и привреде Млађан Динкић где је са компанијом Џонсон Електрик потписао Меморандум о разумевању о изградњи фабрике електромотора који се користе у аутомобилској индустрији.

Ова компанија поседује 7 фабрика у Европи (Швајцарска, Италија, Француска, Пољска и Мађарска). Вредност инвестиције Џонсон Електрика у Нишу у првој фази пројекта биће 15 милиона евра. Динкић је рекао да је стратегија Владе Србије да помогне покретање производње и отварање нових радних места кроз нове инвестиције.

„Знамо колико је потребно да се још људи запосли и у Нишу, али и у целој Србији. Зато имам још једну добру вест за грађане југа Србије – у предграђу Ниша, поред села Малошиште, у општини Дољевац градиће се још једна фабрика овог лета. То је друга фабрика компаније Леони и ту ће посао наћи око 1.500 људи из Дољевца, Житорађе, али и Ниша. Дакле, 2.500 људи ће наћи посао у аутомобилској индустрији у Нишу у ове две фабрике“, истакао је министар финансија и привреде Млађан Динкић и додао да се очекује да фабрике крену са радом до краја лета наредне године.

Џонсон Електрик је прва инвестиција из Хонг Конга која је стигла у Србију. Ова компанија је прошле године имала промет у износу више од 2 милијарде долара, и у самом је светском врху електронске индустрије.

Динкић је казао да доласком Џонсон Електрика расте број фабрика које ће у Србији производити компоненте за ауто индустрију.

„Тиме се наставља наша стратегија развоја аутомобилске индустрије која је тренутно на првом месту у Србији, и по вредности производње, и по вредности извоза. Мислим да је врло важно да у Нишу, као универзитетском центру за област електронике и машинства, млади који те факултете заврше, добију прилику да пронађу одличан посао у овако великим успешним компанијама“, навео је Динкић и додао да ће четвртина запослених у новим фабрикама бити инжењери високе техничке струке.

Џонсон Електрик је светски лидер у домену електопокретача, што укључује све подсистеме – електромоторе, соленоиде, прекидаче и спојнице. Њихови производи се користе у великом опсегу индустрија а компанија запошљава више од 38,000 радника у 23 земље, од чега 4,000 у Европи. Седиште компаније се налази у Хонг Конг-у и регистрована је на берзи Хонг Конг-а, док се европско седиште налази у Швајцарској.