Динкић: Србија и Словенија заједнички у Русији

Министар финасија Србије Млађан Динкић, који је у званичној посети Словенији, у ексклузивном интервјуу Танјугу изјавио је да је Србија задовољна резултатима међусобних инвестиција две земље и да ће Србија и Словенија заједнички наступати и на тржишту Руске Федерације.

Поводом изградње Јужног тока, који званично почиње у децембру, Динкић је подсетио на то да је председник Русије Владимир Путин позвао нашег премијера, као и премијере свих других земаља који учествују у том пројекту.

„Мислим да у оквиру тога могу да се развију и многи други подпројекти и управо смо са колегама из Словеније разговарали о заједничким наступима на трећа тржишта као што је тржиште Руске Федерације, које је јако наклоњено Србији. А ево и сад су Словенци били у Москви и обе земље од овог могу имати много веће користи заједнички“, оценио је Динкић.

Поводом међусобних инвестиција Србије и Словеније министар финасија је изразио задовољство квалитетом словеначких инвеститора, већим извозом Србије и запошљавањем наших грађана.

„Ми имамо овде две велике инвестиције, једна је наша компаније Комтрејд, а друга, којом се поносимо је Нектар која је преузела чувени Фруктал. Оно што је јако важно је да имамо добру трговину и да су и словеначке инвестиције у Србији резултирале већим извозом производа из Србије у Словенију, као и на друга тржишта, тако да су укупне словеначке инвестиције већ достигле милијарду и по евра“, рекао је Динкић.

„Наша идеја је да и у наредном периоду стимулишемо и инвестирање и запошљавање наших грађана али и да стимулишемо наше инвеститоре да улажу у Словенију“, рекао је министар финансија.

Он је нагласио да су се два премијера Јанез Јанша и Ивица Дачић врло брзо усагласила око иницијативе да наше две владе одржавају редовне годишње сусрете свих ресора.

„То јесте важно да бисмо могли много брже да отклањамо евентуалне проблеме који се јављају у пословању између појединих фирми. Тога има и код словеначких фирми у Србији, а има и код наших фирми у Словенији. И друго – да решавамо и друга питања наших сународника који живе у Словенији или Словенаца у Србији“, рекао је Динкић.

Оценивши одличном идеју о перманентним сусретима две владе, министар финансија Србије је подсетио да се такви сусрети већ практикују са Италијом и Републиком Српском.