Динкић: Спремни смо за ММФ

„Спремни смо да дочекамо мисију ММФ-а кад год то њима одговара, јер смо завршили и Предлог буџета за 2013. годину, имамо добар средњорочан план реформи и мислим да ће тај план добити подршку ММФ-а“, изјавио је данас у Токију министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Млађан Динкић и Јоргованка Табаковић, који у Токију учествују на Годишњем скупу Одбора гувернера ММФ-а и Групације Светске банке разговарали су данас са заменицом директора Међународног монетарног фонда, госпођом Немат Шафик, којој је представљен Програм нове Владе Србије за фискалну консолидацију, као и програм средњерочних структурних реформи.

„Заменици директора ММФ-а смо представили наш Програм фискалне консолидације који следеће године треба да обори буџетски дефицит на свега 3,5 одсто бруто домаћег производа, дакле да га преполови. Такође, обавестили смо је да је наша влада у завршној фази израде трогодишњег плана фискалне консолидације и структурних
реформи, да смо Нацрт урадили и објавили га на сајту ради добијања коментара и сугестија, као и да желимо да га усвојимо заједно са Законом о буџету за 2013. годину, који планирамо да се нађе на седници Владе у последњој декади овог месеца“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

„ММФ нам је честитао на успешној емисији евро-обвезница, јер то је доказ поверења тржишта у економску политику нове владе. То је доста добро одјекнуло и у ММФ-у и код инвестиционих банака из целог света, с обзиром да је тражња за српским евро-обвезницама била чак 4,4 милијарде долара и да смо постигли знатно нижу цену него што је то била пре годину дана“, навео је министар Динкић.

Српска делегација је у Токију учествовала и на Инвестиционој конференцији где је било 250 инвеститора из Јапана и читаве Азије, који су показали велики интерес за нове емисије српских евро-обвезница.

„Велики број инвестиционих банака се интересовао када ћемо поново да емитујемо наше обвезнице, и ми верујемо да ћемо, с обзиром на тражњу која влада за њима, следећи пут моћи да их пласирамо под још нижој цени и још повољнијим условима за Србију“, казао је Динкић.

Министар финансија и привреде Србије је у Јапану обавио и билатералне разговоре са директорима великих јапанских компанија, као што су
Mitsubishi, Mitsui, JTI, Itochu и другима, а које су заинтересоване за улагања у Србији у енергетици и различитим областима привреде.

„Могу да кажем да смо од једне од највећих јапанских компанија из области електронике добили уверавања да је у завршној фази одлучивања о значајној инвестицији у Србији, због чега верујем да ћемо већ наредне године бити у прилици да становницима два српска града у којима се планира производња саопштимо добре вести“, најавио је Динкић.

Динкић је у Токију разговарао и са директором Генералног директората Европске комисије за финансије и економију, господином Петером Бексом.

„Од господина Бекса смо затражили подршку Европске уније Програму Владе Србије за фискалну консолидацију. Он ми је пренео да следеће године можемо рачунати на макрофинансијску помоћ, односно финансијска средства Европске уније, уколико будемо закључили нови аранжман са ММФ-ом“, изјавио је Динкић након састанака.

Динкић се састао и са потпредседником Владе Казахстана Јерболом Орумбајевим с којим је договорено формирање заједничког међувладиног комитета за привредну сарадњу, како би се значајније унапредиле економске везе са овом земљом која је у великом привредном успону, а са којом Србија већ има закључен уговор о слободној трговини.

Делегација Србије ће се сутра састати и са директором ММФ-а за Европу Резом Могадам, са потпредседником Светске банке Филипом Луеруом и потпредседником Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) Димитрисом Цицирагосом.